Konsistensanpassad kost

Konsistensanpassad mat är en HSL-insats, som allra helst bör ordineras av logoped efter sväljutredning. I omsorgsförvaltningen är det sjuksköterska som ansvarar för att ordinera rätt konsistens på maten, gärna i samråd med logoped.

Mat vid dysfagi

Dysfagi är ett samlingsnamn för tugg- och sväljsvårigheter, som kan bero på många olika orsaker.

Symtomen på dysfagi kan variera mycket, och det är väldigt viktigt att man får rätt hjälp, då det kan vara livshotande att inte få möjlighet till rätt konsistens på mat och dryck. Vid dysfagi behöver maten och/eller drycken ofta ha en förändrad konsistens. Det kan handla om allt från att behöva hjälp med att skära upp köttet till att vara hjälpt av tjockflytande kost. Behovet av mat med förändrad konsistens kan vara permanent eller övergående. Orsaken bör alltid utredas så att omsorgstagaren får rätt konsistens på sin mat och därmed klarar av att äta den.

Förändrad konsistens kan vara motiverad vid ett eller flera av följande symtom:

  • Äter under längre tid än normalt
  • Mat och dryck rinner ur munnen
  • Mat samlas i kinderna
  • Bitar av mat plockas eller spottas ut ur munnen
  • Mat hålls länge innan sväljning
  • Viss mat kan ej tuggas
  • Hosta eller harklingar
  • Rosslig eller gurglig röst
  • Klumpkänsla i halsen
  • Ätandet tröttar
  • Motoriska ätproblem

Vid något av dessa problem informeras sjuksköterskan. För val av lämplig konsistens bör kontakt tas med logoped.

Det är viktigt att orsaken bakom tugg- och sväljproblemet uppmärksammas, då det i många fall går att åtgärda. Det kan till exempel röra sig om en tandprotes som inte sitter som den ska, svamp eller sår i munslemhinnan, muntorrhet eller olämplig sittställning vid måltiden.

Det är viktigt att den som serveras konsistensanpassad mat får veta vad som ligger på tallriken. Här har både köks- och omsorgspersonal ett stort ansvar. Servera alltid tillbehör såsom rödbetor och inlagd gurka konsistensanpassat.

Glöm inte att konsistensanpassa måltidsdrycken. Vissa personer med sväljsvårigheter klarar oftast kolsyrade drycker bättre, kolsyrad dryck ska aldrig konsistensanpassas.

En konsistensanpassad kost tillagas enligt principerna för E-kost.

Fyra olika konsistensanpassningar:

  • Grov paté
  • Timbal 
  • Gelé 
  • Flytande

En översikt av vad som ingår i respektive konsistens visas i konsistensguiden.

Kokböcker

Här finner du enkla och lättlagade rätter vid tugg- och sväljsvårigheter.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.