Till startsidan

Translate

Neither the City of Kristianstad nor any entity within the city´s administration can be held liable for the correctness of the translation.

Att anpassa mat efter religion och kultur

Val av mat och måltidsmönster varierar mellan olika religioner och kulturella vanor. Kom ihåg att variationen mellan personer från samma kultur och samma land kan vara stor. Fråga alltid kunden (och/eller anhöriga) vad han/hon vill ha.

Mat inom judendomen

Inom judendomen äter man inte gris- och blodprodukter. Skaldjur och ål är inte tillåtet. Man tillagar och serverar inte kött och mjölkprodukter tillsammans.

Slaktmetoden som används inom judendomen och islam kallas på svenska för skäktning.

Mat inom islam

Inom islam konsumerar man inte gris och blodprodukter. Det finns förbud mot starksprit, vin och öl.

De flesta muslimer fastar under ramadan dvs. de äter ingenting från gryning till dess att solen går ner. Ramadan varar en månad.

Mat inom den ortodoxa kristendomen

Inom den ortodoxa kristendomen finns inga matförbud. Däremot förekommer det perioder av fasta då man undviker vin, matfett och (ibland) kött.

Mat inom buddismen

Här förekommer fasta och vegetarianism.

Mat inom hinduismen

Vegetarianism och fasta förekommer. Det finns ett förbud mot att äta nötkött.