Maten
Inom vård och omsorg kan maten bidra till bättre livskvalitet och ett snabbare tillfrisknande. Maten är en viktig aspekt när det gäller våra äldres hälsa och välmående.
Måltiderna bör så långt det är möjligt anpassas efter varje enskild individ. Våra äldre har gjort egna val hela livet och vill fortsätta påverka sin vardag trots att de är beroende av andra. Vi lägger stort fokus på individen, det finns inte en universallösning som passar alla äldre.
Undernäring är en av de största utmaningarna i äldreomsorgen. Därför behöver måltiderna i äldreomsorgen i högre grad än idag utgå från individens behov och önskemål, främja aptit och matglädje och bli en tydligare del av omvårdnaden. Det är viktigt att arbeta förebyggande för att undvika ofrivillig viktnedgång genom täta viktkontroller och relevanta insatser. Maten behöver serveras som många, små energi- och proteinrika måltider utspridda över en stor del av dygnet. Det gäller både på äldreboenden och i hemtjänsten.
Måltiderna våra kök levererar är näringsberäknade och energi- och proteinrika. Vi har även tagit hänsyn till D-vitamininnehållet. Varje portion innehåller protein och fett - båda behövs för att få energi och bygga starka muskler. Protein finns till exempel i ägg, fisk, bönor och kött. Tillbehör som extra olja eller smör gör maten mer energirik, vi använder oss inte av lättprodukter. I vissa fall använder vi berikning av såväl energi som protein. Till middagen erbjuder vi även efterrätt.
Protein | 20-25 E % |
Fett | 40-50 E % |
Kolhydrater | 30-40 E % |
När förmågan att äta är begränsad och portionerna blir små är det mycket viktigt att måltiderna sprids över så stor del av dygnet som är praktiskt möjligt; om man äter lite behöver man äta ofta!
Tips för dem med nedsatt aptit:
- Berika Smoothies på frukt, bär och grönsaker med rapsolja, grädde eller fet yoghurt.
- Fisk är bra smörgåspålägg till små, näringsrika mellanmål, till exempel sill, ansjovis, makrill, ägg med kaviar eller böcklingpastej.
- Gröt på havregryn eller rågflingor är fulla med fullkorn. Lite fett, exempelvis rapsolja, i gröten gör den mer energirik och höjer den goda smaken.
- Välj fullfeta smörgåsfetter och bred ordentligt med matfett på smörgåsen.
- Drick gärna mjölk eller motsvarande växtbaserade drycker till maten.
- Något salt före måltiden kan stimulera aptiten, exempelvis salta kex, chips, några oliver eller inlagd sill.
- Kombinera färsk frukt och bär med choklad, grädde, socker, vaniljsås och gräddglass i exempelvis desserter eller mellanmål.