Till startsidan

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Neither the City of Kristianstad nor any entity within the city´s administration can be held liable for the correctness of the translation.

Matleveranser till avdelning

Maten ska levereras så nära måltiden som möjligt, tidigast 20 min före servering. För att säkerhetsställa kvalitén på maten är det viktigt att ha bra hygien- och temperaturrutiner kring måltiden. Viktigast är att hålla varm mat varm dvs. +70ºC och kall mat kall +8ºC.

Vid temperaturer mellan +8ºC och +60ºC växer bakterierna snabbare, vilket kan göra den tillagade maten otjänlig och medföra en hälsorisk.

Tvätta alltid händerna innan du börjar arbeta med livsmedel!

Goda råd vid mathantering:

  • serveringsförkläden skall användas vid servering av mat i gruppboenden och i matsalar
  • var noga med att kall mat distribueras och förvaras kallt +8ºC. Det gäller även färdiglagad mat som kylts ner för att vårdtagaren ska konsumera den vid ett senare tillfälle
  • koppla kantinvagnen i eluttag när den anländer till vårdavdelningen
  • varm mat förvaras och distribueras varmt + 70º C, vid serveringstillfället minst + 60º C
  • om vårdtagaren inte kan äta sin mat omgående skall portionen omedelbart kylas ner snabbt och effektivt (t.ex. först i kallt vatten och sedan in i kylskåpet, för att undvika en temperaturstegring i kylskåpet) och sedan värmas upp i omedelbar anslutning till konsumtionen
  • mat som varit inne hos vårdtagaren måste kasseras
  • tag temperaturen regelbundet på maten
  • kontrollera datummärkning på livsmedel ”bäst före datum”
  • ha rutiner för rengöring av utrustning och lokal
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.