Matleveranser till avdelning
Maten ska levereras så nära måltiden som möjligt, tidigast 20 min före servering. För att säkerhetsställa kvalitén på maten är det viktigt att ha bra hygien- och temperaturrutiner kring måltiden. Viktigast är att hålla varm mat varm dvs. +70ºC och kall mat kall +8ºC.
Vid temperaturer mellan +8ºC och +60ºC växer bakterierna snabbare, vilket kan göra den tillagade maten otjänlig och medföra en hälsorisk.
Tvätta alltid händerna innan du börjar arbeta med livsmedel!
Goda råd vid mathantering:
- serveringsförkläden skall användas vid servering av mat i gruppboenden och i matsalar
- var noga med att kall mat distribueras och förvaras kallt, max +8ºC. Det gäller även färdiglagad mat som kylts ner för att vårdtagaren ska konsumera den vid ett senare tillfälle
- koppla kantinvagnen i eluttag direkt när den anländer till vårdavdelningen
- varm mat förvaras och distribueras varmt + 70º C, vid serveringstillfället minst + 60º C
- om vårdtagaren inte kan äta sin mat omgående skall portionen omedelbart kylas ner snabbt och effektivt (t.ex. först i kallt vatten och sedan in i kylskåpet, för att undvika en temperaturstegring i kylskåpet) och sedan värmas upp i omedelbar anslutning till konsumtionen
- mat som varit inne hos vårdtagaren måste kasseras
- tag temperaturen regelbundet på maten, dokumentera
- kontrollera datummärkning på livsmedel ”bäst före datum”, lukta och smaka på de livsmedel som passerat bäst före datumet
- ha rutiner för rengöring av utrustning och lokal