Meny

Dryck

Vatten är att rekommendera både som måltidsdryck och som törst­släckare. Välj vatten så ofta som möjligt – vanligt kranvatten är bra både för hälsan och för plånboken. För variation kan vattnet smaksät­tas med skivad frukt eller bytas mot kolsyrat vatten

Söta drycker

Söta drycker som läsk, saft, fruktdrycker och juice är ofta kaloririka. Eftersom drycker mättar dåligt är det lätt att få i sig mer kalorier än man behöver och på så sätt gå upp i vikt. Juice är visserligen vitamin­rikt, men det är alltid bättre att äta en hel frukt än att dricka juice, bland annat eftersom frukt innehåller mycket mer kostfiber än juice. Spara gärna de söta dryckerna till lite festligare tillfällen!

Öl och vin

Öl och vin är också kaloririka drycker som bör sparas till speciella tillfällen. Lättöl innehåller mindre kalorier än starköl – ju mer alkohol desto mer kalorier!

Lightdrycker

Lightdrycker innehåller inga kalorier, men det finns syror i dryckerna som fräter på tänderna. Om man dricker lightdrycker är det också lätt att vänja sig vid att allt man dricker ska smaka sött.

Mjölk

Mjölk är en dryck som innehåller viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin, men också mättat fett som vi bör äta mindre av. Till­sammans med andra mjölkprodukter, som yoghurt och filmjölk, bör vi få i oss ca 4,5 dl per dag. Mjölk och mjölkprodukter passar bra till frukost och mellanmål eller som dryck till soppa. Välj lättmjölk, som innehåller lika mycket kalcium som den fetare mjölken och mer vita­min D, men mindre mättat fett.

Jämför energiinnehåll i drycker med hjälp av dokumentet nedan.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.