Skyddsutrustning
Rutiner kring skyddsutrustning som beskriver när och hur de ska användas.
Skillnaden mellan arbetskläder och skyddsutrustning
Socialstyrelsen förtydligar definitionerna: arbetskläder används alltid i arbete inom vård och omsorg medan skyddsutrustning används i vissa särskilda situationer.
När och hur skyddsutrustning ska användas
Vilken skyddsutrustning som ska användas och när anges i rutinen nedan. Där står även om säker avklädning av skyddsutrustning och desinfektion av flergångsvisir.
Lokalt beslut om skyddsutrustning borttaget
Det lokala beslutet för användning av munskydd vid patientnära arbete togs bort 23 maj. Smittspridningen av covid-19 i samhället är nu på en låg nivå, immuniteten mot allvarlig infektion är hög i befolkningen och de kliniska konsekvenserna av covid-19-infektion därmed betydligt mindre än tidigare under pandemin. Därför har Vårdhygien Skåne tagit bort sin rekommendation om användning av munskydd vid patientnära vård. Vi har gjort samma ändring i våra arbetsrutiner.
Beslutet baseras på det nuvarande läget och kan komma att ändras beroende på hur smittspridningen av covid-19 utvecklas.
För dig som arbetar inom hemtjänst och personlig assistans
När du är hos kunder som inte har kommunal hälso- och sjukvård
Om du besöker en kund som uppvisar influensaliknande symtom ska du kontakta kommunens sjuksköterska för vägledning kring om du behöver använda skyddsutrustning och i så fall vilken. Detta är viktigt både för att se till att du är rätt skyddad och att din enhet får leveranser av rätt material, men också för att vi ska undvika överanvändning av skyddsutrustning. Att sjuksköterskan vägleder kring skyddsutrustning är dock inte samma sak som att bedöma patientens status.
Munskydd och andningsskydd
Vid utförande av olika vårdmoment hos en och samma patient kan ett och samma munskydd användas vid flera moment så länge det inte är kontaminerat, vilket innebär att man inte fingrat på det och att det inte har blivit fuktigt eller gått sönder. Ett munskydd kan användas som längst i 4 timmar, därefter behöver det bytas.
Det är inte tillåtet att ta bort ena bygeln och låta det hänga på ena örat eller kasa munskyddet upp eller ner och sedan sätta tillbaka till rätt placering.
Visir
Hemtjänsten använder engångsvisir och kastar avfallsmaterialet hos respektive kund.
Övriga verksamheter som har flergångsvisir med siktskiva kan fortsätta att använda dessa, men alla som har behov av nya visir får beställa engångsvisir via e-tjänsten tills det nuvarande lagret av engångsvisir har minskat.
Rengöring och hantering av skyddsutrustning vid brist (Region Skåne)
Akutlager för skyddsmaterial
Rutin för omsorgsförvaltningens akutlager för skyddsmaterial