Provtagning och smittspårning
Rutiner för provtagning av patienter och personal samt rutiner för smittspårning.
Provtagning sker enligt den nationella provtagningsindikationen.
Region Skånes anpassningar till den nationella provtagningsindikationen
Provtagning av patienter
Provtagning för att påvisa pågående infektion med covid-19
Lokal rutin Kristianstad:
Bakgrundsinformation: regional och nationell rutin
Rutin för provtagning i hemmiljö avseende covid-19 i primärvården (Region Skåne)
Provtagning för covid-19 inom kommunal vård och omsorg för äldre (Folkhälsomyndigheten)
Provtagning av boende på vård- och omsorgsboende vid inflyttning och efter sjukhusvistelse
Provtagning görs både vid inflyttning från ordinärt boende och vid flytt mellan olika kommunala boendeformer.
För dig som är sjuksköterska: Korrekt provtagningsteknik
Labmedicin Skåne rekommenderar att provtagning för covid-19 utförs med både nasofarynx- och svalgpinne för att öka kvaliteten i provtagningen.
Instruktionsfilm i korrekt provtagning för covid-19 i svalg och nasofarynx (Region Skåne)
Antikroppsprovtagning patienter
Region Skåne erbjuder serologisk testning (antikroppsprovtagning) för covid-19 för patienter inom kommunal vård och omsorg.
Den som provtas behöver vänta minst 14 dagar efter att ha blivit helt frisk innan antikroppstestet genomförs. Det tar ungefär så lång tid att utveckla tillräckligt många antikroppar för att de ska gå att mäta.
Provtagning av personal
Provtagning för att påvisa pågående infektion med covid-19
Medarbetare inom äldreomsorgen, hemtjänsten, personlig assistans och på LSS-boenden som uppvisar symtom kan bli testade för covid-19. Hälso- och sjukvårdens personal kopplat till vård- och omsorgsboenden, hemtjänst och LSS-boenden omfattas också.
Erbjudandet gäller även personal som är anställda av privata utförare. Kommunförbundet har en funktionsbrevlåda, personalprovtagning@kfsk.se, dit privata utförare kan e-posta frågor.
Samlad information om provtagning av personal (Region Skåne)
Inför provtagning
Enhetschefen beställer covid-19 provtagning för personal med en blankett som du finner via länken ovan. Var noga med att fylla i både chef och arbetsplats eftersom denna information behövs för statistik. Tänk också på att svara på frågorna som ställs angående symtom, detta för att underlätta provtagningsenhetens registrering.
Information till personal som ska provtas (Region Skåne)
Provsvar
Provsvar lämnas inte ut av klinisk mikrobiologi utan medarbetarna kan läsa provresultatet i journalen på 1177.se. Provsvar kan förväntas inom 1–2 dygn.
Smittskyddsblad (Region Skåne)
Antikroppsprovtagning
Primärvården erbjuder avgiftsfri serologisk testning (antikroppsprovtagning) för covid-19 för medarbetare inom kommunal vård och omsorg.
Den som provtas behöver vänta minst 14 dagar efter att ha blivit helt frisk innan antikroppstestet genomförs. Det tar ungefär så lång tid att utveckla tillräckligt många antikroppar för att de ska gå att mäta.
I dagsläget har primärvården inte möjlighet att prioritera antikroppsprovtagning på grund av det pågående stora arbetet med att vaccinera. (210119)
Information om serologisk testning av personal hos Region Skåne
Provtagningsstrategi vid utbrottshantering
Primärvården har en viktig uppgift vid handläggning av covid-19 hos äldre. Inom äldreomsorgen, framförallt särskilda boenden och korttidsenheter, sker utbrottshantering med smittspårning och provtagning redan vid ett oväntat fall av covid-19.
För att genomföra smittspårning och provtagning behövs primärvårdens insatser. Om det finns en utsedd ansvarig vårdcentral för boendet ansvarar de för smittskyddsutredningen. I de fall det inte finns en utsedd ansvarig vårdcentral och där patienterna är listade på olika vårdcentraler tillfaller ansvaret den vårdcentral där indexfallet är listad. Efter överenskommelse kan ansvaret överlåtas till annan vårdcentral.
Handläggning av provtagning inom äldreomsorgen förutsätter samarbete mellan verksamhetsansvariga, medicinskt ansvariga och vårdhygien.
Covid-19 – Provtagning av personer inom kommunal vård och omsorg
Smittspårning
Lokal rutin Kristianstad:
Lokal rutin för smittspårning vid covid-19
Regional rutin:
Smittspårning av covid-19 inom kommunal vård och omsorg (Region Skåne)
Avsteg från rutinen på grund av hård belastning på Vårdhygien och Smittskydd:
Från 28 september hanterar kommunen självständig smittspårningar som endast inkluderar ett positivt fall av covid-19 inom gruppbostad LSS eller ordinärt boende.
I övriga fall följs rutinen och Vårdhygien kontaktas.
Rapportering till medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) behöver informeras vid varje positivt fall oavsett om det gäller positiv patient/kund eller personal. Information till MAS är inte att förväxla med inrapportering av statistik i e-tjänsten, utan denna information sker utifrån ansvaret för kommunens patientsäkerhet och i syfte att kunna följa smittspridningen och vidta åtgärder för att begränsa den.
Lista för kartläggning och provtagning
Vid positivt provsvar, inled smittspårning och provtagning efter kontakt med Vårdhygien. Det är viktigt att enhetschefen för det berörda området och sjuksköterskan träffas så fort som möjligt för avstämning och planering av de aktiviteter som ska genomföras i samband med smittspårningen. Ett gott internt samarbete är av stor betydelse för att lyckas begränsa smittspridningen.
Upprätta en lista och provta patienter och personal på avdelningen samt övrig personal som har kommit i kontakt med patienten med positiv covid-19 vid tidpunkt för symtomdebut. Använd lista för kartläggning och provtagning.
Lista för kartläggning och provtagning. Patient och personal.
Enhetschefen ansvar för att:
- upprätta en lista över patienter och personal.
- ta kontakt med vårdcentral för provtagning av asymtomatisk personal (där personalen är listade eller utbrottsansvarig vårdcentral).
- spara kartläggningslistan i 6 månader från avslutad smittspårning. Listan sparas av den enhetschef som har indexfallet (gäller både personal och patienter).
Sjuksköterskan ansvarar för att:
- ta kontakt med vårdcentral för provtagning av patienter.
Personal med symtom kan också provtas vid Region Skånes provtagningsenheter för vård- och omsorgspersonal.
Information till personal vid smittspårning
Information till personal i vård och omsorg vid smittspårning (Region Skåne)
Vanliga frågor
-
Vad uppdaterades i rutinen "Smittspårning av covid-19 inom kommunal vård och omsorg" i den nya versionen från 23 november?
Det gjordes ett förtydligande kring att patienter som testat positivt för covid-19 de senaste tre månaderna respektive personal de senaste sex månaderna ska undantas från smittspårning.
Patienter och personal som blir positiva för covid-19 i provtagningen ska inte provtas om.
-