- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedelsverksamhet
- Starta och driva en livsmedelsverksamhet
Starta och driva en livsmedelsverksamhet
Innan du startar en livsmedelsverksamhet ska du anmäla den till miljö- och hälsoskyddsnämnden för registrering. Det gäller också om verksamheten är tillfällig. Du måste också anmäla om det sker förändringar i din verksamhet, till exempel vid ägarbyte eller ombyggnation.
Anmäl din livsmedelsverksamhet
Anmäl din livsmedelsverksamhet innan start
De allra flesta verksamheter som hanterar livsmedel som till exempel restauranger, livsmedelsbutiker, kiosker, matvagnar, torgförsäljning, skolkök, lagerlokal, bagerier, caféer, hemmarestaurang med flera som säljer eller serverar livsmedel måste vara registrerade hos på miljö-och hälsoskyddsavdelningen. Det gäller också om verksamheten är tillfällig. Kravet på registrering gäller såväl privata som offentliga verksamheter, men även ideella organisationer och föreningar. Verksamheter som inte hanterar livsmedel fysiskt, till exempel huvudkontor och matmäklare, omfattas också av kravet på registrering. Du måste anmäla din livsmedelsverksamhet för registrering till miljö-och hälsoskyddsnämnden minst 14 dagar innan den ska starta. Det gäller även dig som tar över en redan registrerad verksamhet. Du ska även göra en anmälan om livsmedelsverksamheten byter ägare eller organisationsnummer. Det är verksamheten som ska registreras, inte själva lokalen. Det betyder att du som tar över en verksamhet måste anmäla det till miljö-och hälsoskyddsavdelningen så att den kan registreras, precis som om det vore en ny anläggning. Detta gäller alltså även om verksamheten tidigare varit godkänd eller registrerad.
- Starta företag - Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
- Verksamt - checklistor för att starta företag Länk till annan webbplats.
Livsmedelsregistrering
Så här går livsmedelsregistreringen till
- Registrera din verksamhet hos miljö- och hälsoskyddsnämnden. Du kan anmäla via e-tjänst som du loggar in i med ditt Bank-Id.
- Du får ett beslut om registrering samt en faktura på anmälningsavgiften som skickas separat.
- Efter registrering kommer en livsmedelsinspektör att boka in ett besök hos dig. Det krävs ingen slutbesiktning innan verksamheten öppnar. Under besöket inspekteras om lokalen uppfyller lagstiftningens krav samt att verksamhetens följer de lagar och regler som gäller för hantering av livsmedel.
Ny företagare
Tips till dig som är ny företagare eller ny i branschen
För den som ska starta företag inom livsmedel eller är ny i branschen är det mycket att tänka på. Det finns många tillstånd och krav att hålla reda på och det är flera olika myndigheter som ansvarar. En bra guide på vägen är att använda checklistor för nyföretagare och branscher på Verksamt.se.
Genom att skapa en checklista och besvara några enkla frågor får du anpassad information utifrån din nuvarande situation och dina förutsättningar.
Branschens riktlinjer
- Inom flera branscher på livsmedelsområdet har särskilda branschriktlinjer tagits fram. Dessa innehåller råd och beskrivningar för hur företagen inom branschen kan arbeta för att kunna uppnå de mål som finns i livsmedelslagstiftningen. Det är inte ett krav enligt lagen för företagen inom en viss bransch att följa dessa riktlinjer. Däremot ger riktlinjerna goda råd och tips om vad företagen kan behöva tänka på i sin livsmedelshantering och kan därigenom vara till stor hjälp.
- Bransch riktlinjer - Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
- Exempel på branscher där riktlinjer har tagits fram är butiker, bagerier och konditorier, mjölkproducenter och tillverkare av fiskprodukter.
Medborgarcenter hjälper dig
Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.
- Telefon: 044-13 50 00
- Karta: Besök oss Länk till annan webbplats.