Fredrik Alpstedt vill dela med sig av sin kaffepassion

Fredrik Alpstedt har en stor passion: Kaffe. För tre månader sedan öppnade han caféet med specialkaffe på Östra Storgatan i Kristianstad – en dröm som blivit verklighet.

Fredrik Alpstedt har startat café för specialkaffe i Kristianstad, och har redan fått flera stamkunder.
Fredrik Alpstedt har startat café för specialkaffe i Kristianstad, och har redan fått flera stamkunder.

Intresset för kaffe har funnits länge. Fredrik Alpstedt sprang mycket på caféer som ung, och hade redan kaffepress och kaffekvarn hemma när han besökte Lilla Kafferosteriet i Malmö.

-          Men det gav mig verkligen en aha-upplevelse… kan kaffe smaka så här?

Han bor i Sölvesborg och har tidigare drivit sommarcafé i Hällevik med specialkaffe. När han började fundera på en året runt-etablering var Kristianstad det naturliga valet.

-          Det är den största staden här omkring med ett större upptagningsområde. Specialkaffe är ju ganska smalt, så det behöver vara en lite större stad, konstaterar Fredrik Alpstedt.

Än så länge jobbar Fredrik Alpstedt halvtid som projektledare i Karlshamns kommun samtidigt som han driver caféet i Kristianstad. På sikt hoppas han att verksamheten i Kristianstad ska bli tillräckligt stor för att han ska kunna ha den som enda jobb, och kanske även kunna ha någon anställd.

-          Men då krävs det lite fler människor. Fast vi är ju ett nystartat företag, det tar tid att etablera en verksamhet, säger Fredrik, som ändå under sina tre första månader hunnit få flera stamkunder som kommer flera gånger i veckan.

Fredrik Alpstedt har också kaffeprovningar, och jobbar gärna med olika event och sociala medier.

-          Specialkaffe ligger i tiden, precis som vinprovningar och olika sorters öl. Vi vill ha smakupplevelser, och samtidigt göra det som är bra för miljön och hållbart på lång sikt, säger Fredrik.

Efter några månader som verksam i Kristianstads stadskärna, hur upplever du staden?

-          Det är en väldigt trevlig stadskärna. Jag kommer ju ursprungligen från Eskilstuna, och där finns lite krasst egentligen bara en enda lång gata. Sedan kan jag nog tycka det finns en viss gnällighet här… till syvende och sist är det ju vi konsumenter som väljer var vi vill handla, det är ett aktivt val vi gör, och det valet avgör också hur våra handelsområden kommer se ut. Jag tror mitt koncept är en del i framtidens stadskärna, med upplevelser och mer specialiserade verksamheter.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.