"Preemadonnorna" har skapat en mötesplats

Sedan Maria Trobäck tog över Preem i Vä efter sin far för drygt tio år sedan har mycket hänt. Inte minst har den klassiska bensinmacken utvecklats, breddats och nu också blivit en mötesplats.

Maria Trobäck har drivit Preem-macken i Vä i tio år, och utvecklat den klassiska bensinstationen till en mötesplats i byn.
Maria Trobäck har drivit Preem-macken i Vä i tio år, och utvecklat den klassiska bensinstationen till en mötesplats i byn.

-          Det är tufft att få lönsamhet en sån här verksamhet, tuffare i dag än vad det var förr. Så det gäller att hitta många ben att stå på och utveckla verksamheten, gärna med de varor och tjänster som ger goda marginaler, säger Maria Trobäck.

Preem-macken startade en gång i tiden som Texacomack, närmare bestämt 1944. 1996 flyttade macken från gamla Vä till den nuvarande placeringen i närheten av Coop. När Maria Trobäck tog över för tio år sedan var det som tredje generation i familjen att driva macken. Sedan dess har det hänt en hel del:

-          När jag tog över sålde vi 9 kubik bränsle om dagen, nu är vi uppe i 15 kubik. Vi har också fått in mer varor man kan stoppa i munnen, och i den lilla fikahörnan har vi vissa kunder som kommer dagligen för att ta en kopp kaffe och sitta en stund. Över huvud taget har vi många lokala kunder – på cirka 650 besök per dag är jag nog bekant med ungefär 75 procent, säger Maria Trobäck.

Just nu är det enbart kvinnliga medarbetare på Preemmacken – lite skämtsamt kallar de sig själva ”Preemadonnorna”. Man är duktig på att med glimten i ögat jobba med sociala medier – bland annat bjuds det på måndagsjonglering och fredagsdans. Maria Trobäck är heller inte rädd för att testa nya saker: dagen innan företagsbesöket från kommunen har de nya solcellerna som satts upp tagits i bruk.

-          Det gäller att ha en bredd i verksamheten, och utveckla delarna som man faktiskt tjänar pengar på. De flesta mackar i dag går plus minus noll, och vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta som vi gör, säger Maria.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.