"Vi tänker fortsätta expandera i den takt vi behöver"

Tillverkningsindustrin pekas ut som en av de branscher som drabbats värst av coronakrisen. Men det gäller inte Culinar i Fjälkinge eller stärkelsefabriken Lyckeby Starch i Nöbbelöv. ”Vi upplever att verksamheten är tämligen opåverkad”, säger vd Hans Berggren.

Projektledare Jonas Oskarsson och vd Hans Berggren visar kommunalrådet Pierre Månsson (L) den nya anläggningen för förädling som byggts vid stärkelsefabriken i Nöbbelöv.
Projektledare Jonas Oskarsson och vd Hans Berggren visar kommunalrådet Pierre Månsson (L) den nya anläggningen för förädling som byggts vid stärkelsefabriken i Nöbbelöv.

Hittills har den mest kännbara effekten av Coronaviruset varit en ökad sjukfrånvaro i februari och mars, samt en svag nedgång av specifika produkter (som exempelvis sportdryck) i vissa exportländer. Men annars har snarast efterfrågan ökat, i varje fall på produkterna från Culinar (smaker och kryddor):

”Det märks att folk lagar mer mat och bakar mer”, konstaterar Hans Berggren.

Att korttidspermittera personal har därmed aldrig ens varit på tal när det gäller Lyckeby Starch. Tvärt om: Just nu har Charlotte Olsson på HR fullt upp med att försöka rekrytera 10-15 personer för tillsvidareanställning på stärkelsefabriken.

”Verksamheten flyter på bra med vettig lönsamhet, vilket gör att vi kommer att fortsätta investera i den takt vi önskar och har planerat”, säger Berggren.

130 miljoner kronor har precis investerats i stärkelsefabriken. Förädlingsdelen har varit på väg att slå i taket produktionsmässigt, och till årsskiftet tas därför den nya, större och moderniserade anläggningen i bruk.

”Vi planerar att fortsätta vår tillväxt och expandera successivt, både när det gäller volymer och produktutveckling. Vi jobbar också en hel del med vår klimatpåverkan, hur vi kan minska klimatbelastningen och samtidigt spara energi”, säger Hans Berggren.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.