Drömmen om en halkbana har blivit verklighet

I tio år har Sara och Richard Rhodin drömt om att etablera en halkbana i Kristianstad. Nu har drömmen blivit verklighet: Kompetenscentralens anläggning bredvid Gokartbanan i Norra Åsum har precis invigts.

Sara Rhodin, Richard Rhodin och Mikael Danielsson driver Kompetenscentralen - trafikövningsplatsen med halkbana som precis invigts i Norra Åsum. Tidigare har närmaste halkbana funnits i Olofström.
Sara Rhodin, Richard Rhodin och Mikael Danielsson driver Kompetenscentralen - trafikövningsplatsen med halkbana som precis invigts i Norra Åsum. Tidigare har närmaste halkbana funnits i Olofström.

-          Tidigare har närmaste halkbana funnits i Olofström. Trafikskolorna i Kristianstad har fått pendla flera dagar i veckan till Olofström, Bulltofta, Ljungbyhed eller Växjö för att halkköra med körkortselever, berättar Richard Rhodin, som driver såväl Rhodins trafikskola som halkbanan tillsammans med hustrun Sara och anställde Mikael Danielsson.

Att bygga en trafikövningsplats med halkkörning har tidigare varit en enormt stor investering. Sedan halkan flyttats från att ligga på vägen till att vara i däcken på testbilarna har möjligheterna att få lönsamhet i en testanläggning ökar i och med att området inte behöver vara lika stort.

-          Jag tror de första ritningarna omfattade halva Åsum, när vi för tio år sedan började drömma om att skapa ett helt utbildningscentrum, säger Richard Rhodin med ett leende.

Området omfattar i dag cirka två hektar, det vill säga 21 000 kvadratmeter. Byggnaden på trafikövningsplatsen har tidigare varit ett militärt förråd. Nu finns istället två utbildningslokaler, reception och ett större öppet utrymme för fika eller mat i de rymliga ljusa lokalerna.  

-          Vi vill gärna utveckla verksamheten ännu mer, bli ett komplett utbildningscentrum för både tung och lätt trafik, säger Richard.

Redan i dag tar man emot såväl trafikskoleelever som privatister. KC vänder sig också mot företag, exempelvis åkerier, både när det gäller utbildningar och olika event.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.