Lanthandeln har blivit en samlingsplats i Huaröd

En onsdagsförmiddag i november är det full aktivitet i Huaröds lanthandel. Det är både kunder i butiken och gäster i caféet. Måndag till lördag serveras den populära frukostbuffén. "Det blir ett sätt att samlas och prata med varandra", säger Anna Ferrington.

Lanthandeln har blivit en samlingsplats i Huaröd, berättar Anna Ferrington, ordförande i den ekonomiska förening som driver Huaröds anthandel.
Lanthandeln har blivit en samlingsplats i Huaröd, berättar Anna Ferrington, ordförande i den ekonomiska förening som driver Huaröds anthandel.

Anna Ferrington är ordförande  i den ekonomiska förening som driver Huaröds lanthandel. Föreningen, som har ett 50-tal medlemmar, firar 10-årsjubileum i år. Det uppmärksammades i våras i samband med att deras utbyggnad invigdes. En utbyggnad som gav dem ytterligare 100 kvadratmeter med plats för mer butik, kafédel och kök.

Köket är en viktig del i verksamhetens utveckling som även gjort det möjligt att de nu även kan erbjuda lördagsluncher.
– Idén kommer av att många boende här omkring jobbar även på lördagar i hemmet och då behöver de snabbt kunna äta lunch utan avbrott, säger Oscar Berg, som lagar till luncherna.

Det är rejäla och hållbara luncher som lagas av mat som inte säljs i butiken.
– Det kan vara varor som har kort utgångsdatum eller grönsaker som håller på att bli dåliga, säger Oscar Berg.
– På så sätt behöver vi inte kassera varor, fortsätter han.

Lanthandeln får också, främst under sommaren, besök av turister. Främst är det besökare som kommer för att njuta av naturen och många kommer på cykel, eller motorcykel. Det är nära både till naturreservatet Åbjär och Fjällmossen som bjuder på flera vandringsleder. I Huaröd finns även det äldsta friluftsbadet i Kristianstads kommun.

Och så klart är dansbandet Lasse Stefans ett dragplåster för orten.
– Vi har tagit fram t-shirts med ortsskylten och de säljer bra under sommaren, säger Anna Ferrington.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.