OP Maskiner AB

Ett besök på OP Maskiner AB i Kristianstad kan både vara av praktisk karaktär, då det ligger strategiskt rätt i ett bördigt landskap, men det kan också vara en plats man kan besöka för att göra en tidsresa i hur våra jordbruksmaskiner i allmänhet, men traktorer i synnerhet har utvecklats över åren.

Vi fick chansen att göra båda när vi var på besök i förra veckan.
OP Maskiner är en del av OP-gruppen, och de har i Skåne 3 fullservice-anläggningar som säljer och servar traktorer och andra maskiner för jordbruket, då i huvudsak till sydöstra delen av Sverige inkluderat i stora delar av Skåne och västra Blekinge.
På Industrigatan andas lokalerna traktorer och var den plats där Ford började sälja sina traktorer redan 1958. 1987 lades grunden för dagens ägarstruktur då Mats Olofsson och Sten Persson grundade OP Maskiner på samma plats. 2006 gick verksamheten från att sälja Ford till John Deere, vilket också krävde att hela anläggningen bytte färgskala från blå till John Deeres gröna.
Sedan 2017 har Stens son Olof Persson tagit över VD posten och de har idag 55 medarbetare på sina 3 anläggningar varav flera har jobbat där i ett par decennier. De har en trygg och stabil omsättning, och 50% av deras omsättning kommer från deras anläggning här i Kristianstad, och fördelningen mellan försäljning av nya maskiner och service ligger på 60% försäljning och 40% service.
Man skapar trogna kunder genom att man har en god service och en hög teknisk kompetens, och man säkerställer kompetensutvecklingen i företaget genom kontinuerliga webutbildningar för att alltid vara uppdaterade med det senaste, detta då det går väldigt fort framåt.
Idag har OP Maskiner ca 25% marknadsandel på John Deere i Sverige, och det finns ca 30 återförsäljare runt om i landet, och när vi ställer frågan om hur ofta en lantbrukare byter sin maskin så kommer Olof och Sten fram till att det kan vara väldigt olika, men någonstans mellan 5-10 år mellan nyköpen är det vanligaste tidsintervallet.
OP Maskiner ägs idag till 100% av OP Gruppen som har dotterbolag utöver OP Maskiner inom 3 affärsområden, återvinning & materialhantering, lastbilspåbyggnader och lantbruk.
Vi fick under en kort rundtur se vilken fin anläggning de har, och man kunde inte låta bli att önska att man som litet barn hade fått besöka deras maskinhallar, och kanske t.o.m. provsitta någon av dessa enorma maskiner. Som avslutning på turen fick vi dessutom chansen att titta in på deras ”museum” för traktorer genom tiderna, vilket var en häftig tidsresa.
Vi tackar Sten och Olof med personal för ett mycket trevligt besök, och önskar en trevlig sommar!

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.