Kullaberg flooring

Nytt år och nya företagsbesök där vi inledde i Färlöv med att träffa bonden William 14 år och hans pappa Fredrik Andersson. William visar sin vedproduktion och den åker där han odlar till egen müsli. Fredrik berättar om Kullaberg flooring och golvtillverkning av massiva specialtillverkade golv.

William utvecklar müslin tillsammans med Duvanders conditori där slutmålet är att kunna sälja i lokala affärer. ”Förutom müslin, som är ett kul sidospår, kommer dagligen vedkunder som köper uppsäckad ved, vilket i dagsläget är en bristvara”, säger William som ibland tar hjälp av pappa Fredrik för att snabba på processen. William berättar även hur tillvaron är att vara entreprenör samtidigt som han går i skolan, vilket kan vara en utmaning. ”Här finns mycket att göra på gården och det finns många tankar på vad jag skulle vilja göra i framtiden. Vi får se var jag går gymnasiet i framtiden, men det är en fördel om det jag lär mig kan tillföra något till min verksamhet och att det går snabbt att komma hem för att jobba”, säger William med ett skratt. Förutom müslitillverkning och vedklyvning har William även fått föreläsningsuppdrag som ung entreprenör och entreprenöriellt lärande i skola från bland andra Kristianstads kommun, Krinova Incubator & Science Park och Högskolan Kristianstad. Något som kanske kan utvecklas till fler uppdrag även i framtiden!
Fredrik visar bland annat sin press där de även kan göra tre skiktlimmade golvplank på 12 meters längd. "Något som vi är unika med och möjligtvis ensamma i världen om att ha förmåga att tillverka, säger Fredrik." Fredrik, som annars jobbar mycket för IKEA med utvecklingsfrågor kring trä- och teknikutveckling berättar hur det går till när ny teknik utvecklas till IKEA´s storskaliga fabriker.
Vi är glada över både William och Fredriks framgångar och har all anledning att fortsätta följa entreprenörsfamiljen Andersson från Färlöv på nära håll i framtiden.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.