Erikshjälpen

Erikshjälpen grundades 1967 och bakgrunden till organisationens grundade är en fin historia. Erik Nilsson föddes år 1929 pga att han var blödarsjuk så tillbringade han redan som liten mycket tid på sjukhus. På sjukhuset började han skicka hälsningar och presenter för att uppmuntra andra sjuka barn.

1951 uppmärksammade Sven Jerring Eriks initiativ och intervjuade honom i radio, detta gjorde att ryktet om Eriks initiativ spreds över landet.
1990 startades den första secondhand-butiken i Sverige, tanken var att butikerna skulle finansiera organisationens biståndsarbete. Sedan dess har mycket hänt och idag finns det ca 60 butiker i landet där det bedrivs ett socialt engagemang som ska ge människor chansen till en väg ut i arbetslivet. Erikshjälpen samarbetar med både kommuner och Arbetsförmedlingen i detta arbete.
Allt som säljs i butikerna är skänkt och ca 90 % av allt som skänks går att sälja. Det mesta i butiken. Resten skickas vidare till partners i Estland och Litauen.
I butiken i Kristianstad arbetar det idag ca 100 personer. Butiken har samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen och många andra aktörer. Tillsammans med dessa arbetar butiken med att ge deltagarna träning för att de ska kunna närma sig den reguljära arbetsmarknaden. Man engagerar också volontärer. I lokalerna ryms en butik på 1500 kvm och ett lager på 900 kvm. Bland det som såldes under 2021 kan nämnas 50299 böcker, 27547 klädesplagg, 107504 husgeråd samt 7530 möbler. I butiken finns även ett café.
Erikshjälpens motto är ” För barnen. Och världen de drömmer om”
Detta är något som butikschefen Jörn även vill arbeta för lokalt i Kristianstad och planer finns på en mötesplats för barn och ungdomar där han hoppas kunna samverka med lokala föreningar och organisationer.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.