Alde AB

Alde grundades redan 1949 och är idag ledande på vattenburna system till fritidsfordon såsom husvagnar och husbilar. Hela deras produktion sker i Färlöv, strax utanför Kristianstad.

Ett besök på Alde i Färlöv kan sammanfattas med att ny teknik möter gammalt hantverk. Detta var något som vi fick ta del av på vårt besök hos det anrika företaget med en historia som tar oss tillbaka 73 år i tiden. Företaget som grundades av Alde Rask, och som än idag har sitt huvudkontor i Färlöv, Kristianstad, har ca 130 anställda med dotterbolag i såväl Tyskland som i England.

När vi kommer in på Alde så möts vi av Petter Johnsson som är ny VD sedan januari i år, men Petter har varit i företaget sedan 2008, och det gör honom nästan till ”nyanställd”, detta då många av de anställda har jobbat i företaget i många år.
- Personalen och deras kompetens har varit väldigt viktiga för Alde under alla år, och det är nog en stor anledning till att så många varit här länge säger Petter.
Markus Olsson som är Supply chain manager (säkerställer materialtillförsel till produktionen) på Alde visar oss runt i produktionen, och det väldigt fascinerande att se hela kedjan från ”ax till limpa”, där så gott som varje system som går igenom produktionen skall ha någon form av specialanpassning innan de är färdiga för leverans.

Man tillverkar ca 30 000 system/år, där bl.a. husvagnstillverkaren behöver 3 500 st./år, fördelat på 4-6 st. olika modeller, men även där med specifika önskemål från slutkonsument vilket ställer stora krav på en bra samordning i produktionslinjen.
Man testar även den färdiga produkten installerad och klar i en ”köldkammare” med -35 C, för att säkra att de ska klara av det i första hand nordiska klimatet, berättar Stefan Lindström som är marknadschef på företaget.
De har dock en stor utmaning framför sig, och det är att det är kompetensbrist inom ingenjörsyrket idag, så är ni intresserade av att vara med på Aldes resa framöver, så kan en ingenjörsutbildning vara en bra start.
Tack för en spännande och lärorik stund med er på Alde!

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.