Optimerad verksamhet har fått Stella Växt att växa lönsamt

Det har varit en lång kamp för lönsamhet. Men optimering av verksamheten i kombination med ökad omsättning har haft effekt. Nu ser Peter Levin en ljus framtid för handelsträdgården Stella Växt.

Peter Levin och Catarina Fröjd driver Stella Växt i Hammar. Verksamheten har de senaste åren utvecklats till att även omfatta försäljning direkt till konsument.
Peter Levin och Catarina Fröjd driver Stella Växt i Hammar. Verksamheten har de senaste åren utvecklats till att även omfatta försäljning direkt till konsument.

- Det har varit en tuff resa, inte minst som en tredjedel av anläggningen brann ned 2003. Fram till 2016 fick vi kämpa rejält, men nu börjar det gå riktigt bra, berättar Peter Levin.

Handelsträdgården i Hammar startades av Peter Levins far redan 1964. Peter och hans bror tog över när fadern gick i pension 2002. Brodern är i dag passiv delägare, verksamheten drivs av Peter med hjälp av Catarina Fröjd, som sedan dryga halvåret jobbar halvtid på Stella Växt, framför allt med butiksverksamheten.
Sedan tre år tillbaka är Stella Växt nämligen inte bara en av 37 odlare och leverantörer till Mäster Grön, utan har också en butik som vänder sig direkt till konsument.

- Vi började i extremt liten skala, men satsningen har varit lyckad, och växer mer och mer. I dag står butiken för 20 procent av företagets intäkter, berättar Peter Levin.

Peter Levin har jobbat mycket med att optimera verksamheten, såväl när det gäller energi, ytorna i växthusen och liknande som när det gäller odlingarna, så att man odlar rätt saker i rätt mängd.

- Vi har mer eller mindre varit piskade att optimera vår verksamhet genom att vi fått kämpa med att hitta lönsamhet. Samtidigt avskyr jag svinn, att behöva slänga växter känns inte bra! Tidigare hade vi mycket svinn – det är nästan borta nu.

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.