Önnestadsgymnasiet fortsätter att utveckla sin verksamhet
När höstterminen började i år hade Naturbruksgymnasiet i Önnestad 227 inskrivna elever. Det är det högsta antalet gymnasieelever någonsin. ”Vi fortsätter med att försöka utveckla vår verksamhet på alla sätt”, säger Hans Martinsson, vd/rektor på Önnestadsgymnasiet.

Fram till juni 2010 var Kristianstads kommun huvudman för Önnestadsgymnasiet. Tanken från kommunen med att avyttra verksamheten till Hushållningssällskapet var att den nya huvudmannen på lång sikt skulle kunna utveckla verksamheten på ett bättre sätt.
I dag, elva år senare, är gymnasiet ett av de bredaste i Sverige när det gäller naturbruksutbildningar.
- Det enda vi inte har är trädgård. Tyvärr. Annars har vi det mesta inom lantbruk, skogsbruk och djur. Ett segment som växer mycket är smådjur – det har ju bildats en helt ny näring när det gäller omhändertagandet av smådjur, säger Hans Martinsson.
Önnestadsgymnasiet har utbildning inom såväl lantbruk (växtodling, maskinförare och lantbruksdjur), skog (skogsbruk och naturturism) som djur (en inriktning mot häst, och en mot djurvård). Utbildningarna innehåller både teori och praktik, och just den praktiska delen har varit en utmaning att kunna genomföra under coronapandemin.
- Men tack vare en hel del pusslande har vi kunnat genomföra de praktiska delarna till nästan 100 procent, säger Hans Martinsson.
De flesta av eleverna på Önnestadsgymnasiet kommer från Skåne, varav hälften från Kristianstad och Hässleholm. Av de 227 eleverna bor 100 på internat. Bland annat har naturbruksgymnasiet hyrt ett hus med 13 rum från skolgrannen tvärs över gatan, det vill säga Folkhögskolan i Önnestad.