Önne Trä och Byggvaror har vuxit under pandemin

Pandemin har varit gynnsam för bygghandeln. ”Som det ser ut nu kommer vi ha ett resultat all time high i år”, säger Jonas Jakobsson, Önne Trä och Byggvaror.

Patrik Svensson och Jonas Jakobsson, delägare i Önne Trä och Byggvaror i Önnestad har sett en kraftig ökning av efterfrågan på byggmaterial under pandemin.
Patrik Svensson och Jonas Jakobsson, delägare i Önne Trä och Byggvaror i Önnestad har sett en kraftig ökning av efterfrågan på byggmaterial under pandemin.

Önne Trä och Byggvaror startades av Jonas Jakobsson och två äldre kolleger – Jan Svensson och Lars Håkansson – år 2004. Då hade det tidigare funnits butik och även ett sågverk på platsen precis vid järnvägen i Önnestad, men butiksverksamheten hade flyttat in till Härlövsområdet i Kristianstad, och därmed fanns det ingen bygghandel i Önnestad.

Byggbranschen är generellt en bransch med små marginaler, att bedriva handel inom bygg har emellanåt varit en tuff utmaning. Dock: branschen är en av de som gynnats av pandemin. Inte bara för att efterfrågan ökat, utan också för att bristen på virke och annat byggmaterial lett till rejäla prishöjningar.

- Det har emellanåt varit svårt att få tag på material. Generellt kan man säga att det varit ett tufft och lärorikt år, men att vi tillhört det segment som klarat oss mycket bra genom pandemin. Normalt har vi juni månad som högsäsong – i år tog försäljningen ett jätteskutt uppåt redan i april, maj. Många visste väl redan då att man inte skulle resa till sommaren, och började planera olika projekt hemma, säger Jonas Jakobsson.

Önne Trä och Byggvaror tillhör Bolist, en norsk kedja som har cirka 170 butiker anslutna i Sverige. Önnestadsföretaget har en kundkrets som består ungefär av 65 procent företag, 35 procent privatpersoner.

- Vi konkurrerar med kunskap och engagemang, säger Jonas Jakobsson.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.