Nu startar inflyttningen i Obos nya bostäder i Norra Åsum

På torsdag startar inflyttningen i Obos bostadsrätter i Norra Åsum. Företaget har nu byggt 74 nya bostäder i området – 40 villor och resten bostadsrätter. ”Vi hade lätt kunnat bygga 25 till, efterfrågan har varit mycket stor”, säger regionchef Anders Borgqvist.

Ola Petersson, projektutvecklare, Carina Plato, projektledare, Anders Borgqvist, regionchef och Daniel Holmberg, affärsutvecklare är stolta över det nya bostadsområde som Obos byggt i Norra Åsum.
Ola Petersson, projektutvecklare, Carina Plato, projektledare, Anders Borgqvist, regionchef och Daniel Holmberg, affärsutvecklare är stolta över det nya bostadsområde som Obos byggt i Norra Åsum.

Obos är från början ett norskt bolag, bildat redan 1928 i Oslo av arbetslösa byggnadsarbetare som startade en kooperativ bostadsorganisation. Genom Myresjöhus, som Obos samarbetat med i alla år har det norska företaget också byggt bostäder i Sverige i princip sedan starten. Sedan 2015 bygger Obos i Sverige under eget namn.

Projektet i Norra Åsum startade redan 2010. Från början tänkte Obos att det enbart skulle handla om villatomter.

- När vi köpte åkermarken och började jobba med detaljplanen tillsammans med kommunen så var det med villatomter i åtanke. Men allt eftersom har vi insett hur bra det är med blandad bebyggelse i ett område, och här möter verkligen villorna och bostadsrätterna hyreslägenheterna på ett bra sätt. Vi trodde egentligen inte det var ett koncept som skulle funka i Norra Åsum när vi startade projektet, men det har det gjort. Området har blivit allt mer populärt de sista åren, säger Anders Borgqvist.

Obos är idag en stor aktör på den svenska marknaden. Under fjolåret byggde bolaget i 167 av Sveriges kommuner – och målsättningen är att fortsätta växa. 2026 ska omsättningen vara fördubblad. Ett kommande område som Obos sneglar på i Kristianstads kommun är Yngsjö.

- Utmaningen vi har just nu är att hitta mark. Det och virkespriserna. Under pandemin har virkespriset stigit med 67 procent, och det är kännbart för oss som enbart bygger i trä, säger Anders Borgqvist.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.