Klinik 2.0: "Vi vill inte vara som alla andra"
Kortare vårdtid och effektivare hantering utan att tumma på kvaliteten. Det är drömmen som fått Jing-Sheng Vien, Frida Berlin och Sofie Fondell att starta eget.

Därmed sticker man också ut hakan när det gäller företagsnamnet:
”Vi vill göra hela processen lite bättre, därför heter vi Klinik 2.0. Vi vill inte vara som alla andra, vi vill göra det här på vårt eget sätt”, säger ”Jingan”.
Jing-Sheng är kiropraktor, Frida och Sofie är utbildade fysioterapeuter. Behandlingarna som trion erbjuder i de nyrenoverade lokalerna på Björkhemsområdet skiljer sig egentligen inte från de klassiska behandlingarna inom kiropraktik eller sjukgymnastik. Det är i hela vårdapparaten omkring som gänget i det nystartade företaget vill uppgradera och effektivisera.
”Jag och Sofie har jobbat en hel del tillsammans tidigare, och Sofie och Frida har haft mycket kontakt. Vi har en längre tid pratat om att starta något tillsammans, och nu blev det läge. Konstellationen av kiropraktor och sjukgymnaster är annars inte den mest traditionella – normalt brukar de två yrkesgrupperna vara ganska skeptiska till varandra, men vi samarbetar istället”, säger ”Jingan”.
Klinik 2.0 har avtal med Östra Läkargruppen, som ligger bara någon huskropp bort på Björkhem, och samarbetar även med flera försäkringsbolag och nyöppnade gymmet Nordic Wellnez. Avtalet med vården ger naturligtvis en extra trygghet:
”Jag tror vi hade startat ändå, men avtalet ger oss förstås ett annat läge. Sedan har vi ju alla jobbat en längre tid, och är inte helt okända. Viktigt är också att vi har flera olika ben att stå på, bland annat samarbetar vi med Joint Academy som driver en digital artrosskola, och vars verksamhet formligen exploderat under det senaste året, berättar Frida Berlin.
Generellt har den pågående pandemin inneburit förändringar för verksamheten – inte bara när det gäller hur man träffar och behandlar patienter, utan också i typen av skador:
”Vi har haft en enorm tillströmning av problem med rygg och nacke. Många som jobbar hemma har inte den bästa arbetsmiljön. Vi har också fått många med fotproblem – för vad gör man när man inte kan träna inne på gym? Jo – man går ut och går. Skador relaterade till padel har också ökat lavinartat under året”, säger Jing-Sheng.