Stora Coop på Härlöv vill erbjuda något nytt

Nu öppnar stora Coop på Härlöv. ”Vi försöker sticka ut och erbjuda något annat. Annars blir vi bara en livsmedelsbutik till i Kristianstad”, säger Per-Ola Färdig, marknadschef på Coop.

Linda Backström, Per-Ola Färdig och Peter Almgren visar kommunalråd Pierre Månsson (L) den nya Coop-butiken på Härlöv inför öppnandet.
Linda Backström, Per-Ola Färdig och Peter Almgren visar kommunalråd Pierre Månsson (L) den nya Coop-butiken på Härlöv inför öppnandet.

Med 45 anställda, en säljyta på 3600 kvadratmeter och totalyta på 5200 blir Coop på Härlöv ytterligare en stormarknad i Kristianstad. Tidigare har närmaste ”Stora Coop” funnits i Karlshamn, Eslöv och Växjö. I Kristianstads kommun är det den åttonde Coop-butiken, men den första i det stora formatet.

Öppnandet sker - lite diskret så här i Coronatider - under torsdagen. Ett öppningsdatum som varit planerat ända sedan byggstarten för snart två år sedan.

”Vi har flera nyheter i den här butiken. Bland annat har vi en Bistro, det har vi inte jobbat med tidigare. Vi erbjuder också fyra olika betalsätt – varav scan & pay, där du använder din egen smartphone för att scanna in varor och sedan betala är helt nytt”, berättar fastighetschefen Peter Mattisson.

En digital skärm utanför butiken som talar om exakt hur många kunder som befinner sig inne på stormarknaden (252 kunder får vara i butiken samtidigt), samt en snart fungerande tjänst där man genom att scanna med sin mobil kan få veta vilken miljöpåverkan varje enskild vara har.

Fokus på färskvaror

Annars ligger fokus på färskvarorna.  Frukt och grönt är det första som möter kunden i butiken, och därefter färskvaror som kött, fisk och fågel.

”Först kommer färskvarorna, därefter tillbehören. Det finns en logisk ordning i det - många har ju inte bestämt vad de ska köpa för middagsmat när de kommer till butiken, utan gör sitt val på plats”, konstaterar Peter Almgren, butikschef.

Det hållbara, ekologiska och lokala finns hela tiden med i tänket. Coop satsar mycket på lokala leverantörer – Goda Grannar – och lyfter fram producenterna i butiken. Via en webbkamera ska man kunna se djuren live i hagen, för att visa att kor och grisar har det bra.

Runt om i butiken finns också ”pratbubblor” med information och olika skärmar. Tanken är att man ska ”prata” med kunden.

”Målet är att både informera och inspirera”, säger Per-Ola Färdig.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.