Butik Retroaktiv - mer recycling än antikhandel

Det började som en dröm och en impuls. Nu firar Butik Retroaktiv ett år som butik, fyllt av gamla möbler. ”Men vi är inga antikhandlare – vi jobbar med recycling”, säger butiksägarna.

Kristoffer Lilja, Lex Daellssy och Lil Löfstedt firar ett år med Butik Retroaktiv på Långebro.
Kristoffer Lilja, Lex Daellssy och Lil Löfstedt firar ett år med Butik Retroaktiv på Långebro.

il Löfstedt drev i många år second hand och loppisbutiken Blåa Loppan. Kristoffer Lilja hade ett genuint intresse för såväl gamla föremål som loppisar och började jobba hos Lil redan för ett antal år sedan. Idén om Butik Retroaktiv föddes under en loppisrunda runt Skåne en stekhet sommardag, och det räckte med att sova på saken för att beslutet skulle vara fattat.

I de nästan 600 kvadratmeter stora lokalerna på Långebrogatan finns nu allt från riktigt exklusiva möbler till fynden för den som inte är så välbeställd.

-          Målet är att alla ska vara glada när de går härifrån, säger Lex Daellssy, som representerar ett av fyra företag i lokalerna.   

Kristoffer och Lil driver butiken och har kompanjonskap med Lex Daellssys företag G&M Scandinavia. Ytterligare två företag hyr in sig. Inriktningen är äldre möbler av god kvalitet och design – dock inte så gamla att de är antika.

-          Vi är inte antikhandlare, eller driver loppis. Vi jobbar med recycling. Vi tar hand om äldre möbler och restaurerar dem. Vi kan få ett bord att se helt nytt ut, konstaterar Lex Daellssy, som också berättar att allt restaureringsarbete sker med helt ekologiska produkter.

Successivt har verksamheten vuxit, mycket av marknadsföringen sker via Instagram och nu kommer kunder såväl från hela Sverige som från Danmark och Tyskland för att handla i Kristianstadsbutiken.

-          Det är en tuff bransch med hård konkurrens men vi är övertygade om att det här konceptet kommer att växa, konstaterar Lil och Kristoffer.

I Butik Retroaktiv finns allt från kända designers och exklusiva möbler till de lite enklare varorna från en svunnen tid.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.