"Jag behöver hitta fler kunder så att jag kan anställa"

De senaste åren har Mohamad Ballan drivit frisersalong i Kristianstad. Nu vill han vidare, och förverkliga drömmen om att arbeta med det som han gjorde tillsammans med i sin far i hemlandet: Att renovera och stoppa om möbler och sitsar.

Mohamad Ballan kom till Sverige som flykting från Syrien 2015. Nu driver han två företag i Kristianstad.
Mohamad Ballan kom till Sverige som flykting från Syrien 2015. Nu driver han två företag i Kristianstad.

Mohamad Ballan kom till Sverige som flykting från Syrien 2015. Då var han 18 år, och helt ensam – familjen var kvar i Syrien.

Det tog inte lång tid för Mohamad att inse att om han skulle få ett bra liv i Sverige så var han tvungen att själv ta tag i det. Och för en ung, driftig kille som Mohamad var valet enkelt: Han skulle bli egenföretagare. 

”Jag insåg snabbt att ingen skulle hjälpa mig här. Jag var tvungen att hjälpa mig själv. Och nu har jag svårt att tänka mig att vara anställd någonstans - jag har nog haft friheten att styra mig själv lite för länge. Jag trivs med att vara egenföretagare”, ler Mohamad, som så fort han fick uppehållstillstånd 2017 tog över en frisörsalong i centrala Kristianstad. De senaste åren har han drivit frisersalongen Saga på C4 Shopping i Kristianstad.

”Men nu är salongen en fungerande verksamhet med anställda som sköter ruljangsen, och då vill jag satsa på det jag verkligen brinner för – att bygga och renovera möbler”, säger Mohamad, som i Syren jobbade med just möbelrenovering tillsammans med sin far.

Sedan några månader tillbaka har han därför startat företaget Ballans Design, med inriktning att renovera och bygga möbler samt stoppa om sitsar av olika slag (stolar, bussäten, båtar, mc-sitsar och liknande). Han har också hyrt lokal i Hammar där han har sin verksamhet.

”Nu gäller det att hitta kunder för att bygga upp verksamheten – jag har sex personer i min närhet som har bra kompetens inom området, och som jag vill anställa. Men då gäller det ju att man har ett gott kundunderlag, och gärna något större avtal på lång sikt”, säger Mohamad.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.