Det går bara uppåt för hissföretaget Åhmans i Åhus

Åhmans i Åhus har precis genomgått ett generationsskifte. Sedan november 2019 är Isak Beyer vd för familjeföretaget. ”Det klassiska problemet för småföretagare är annars att barnen inte är intresserade. Jag är glad över att ha en son som är intresserad av verksamheten”, säger Henning Beyer.

Henning Beyer på Åhmans i Åhus har precis lämnat över till sonen Isak.
Henning Beyer på Åhmans i Åhus har precis lämnat över till sonen Isak.

Åhmans i Åhus startade som ett snickeriföretag redan 1860, men specialiserade verksamheten till hisskorgar under 90-talet. I dag har företaget cirka 35 anställda, och fortsätter att växa. I fjol ökade omsättningen med 17 procent, och ligger nu på drygt 56 miljoner kronor. Ambitionen är att fortsätta tillväxtresan också under 2020.

De senaste åren har hela företaget genomgått ett generationsskifte, och det har också aktualiserat frågan om kompetensförsörjning: Henning Beyer är engagerad i snickarakademin, och lyfter frågan hur vi som region kan stimulera fler att söka de praktiska utbildningarna.

”Det är svårt att hitta utbildad personal. När vi söker folk så sätter jag upp lappar runt om i Åhus – även om inte snickaren själv ser det så kanske mormor eller svärmor gör det och puffar på litegrann”, säger Henning Beyer med ett leende.

Åhmans i Åhus har de senaste åren också gjort ett gediget arbete med energieffektivisering och miljöcertifiering. Genom energiarbetet har företaget minskat sin energiförbrukning till hälften, och därmed gjort årliga besparingar på närmare en kvarts miljon kronor. Miljöarbetet inleddes som en konsekvens av att hisstillverkaren Kone miljöcertifierades och därmed ställde kravet att också underleverantörerna skulle certifieras.

”Från början uppfattade vi det som en pålaga, men under arbetets gång har det visat sig vara mycket bra för oss. Vi har tagit möjligheten att verkligen tänka till lite extra i det arbete vi gör”, säger Pierre Öster, som jobbar med företagets miljöfrågor.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.