Trädgårdstekniker Jane

Sedan 2012 är Jane Lagerstedt trädgårdstekniker i Kristianstads kommun och har ansvaret för vår stads gröna oas, Tivoliparken.

Jane Lagerstedt trädgårdstekniker i Kristianstads kommun

Varför blev du trädgårdstekniker?

Ett privilegium att få vara ute och jobba!

Jane Lagerstedt har sedan barnsben odlat ett intresse för växter, blommor och blad. Ett intresse som växte sig så starkt att det även blev hennes arbete. Jag har fått intresset efter min farfar som sparade fröer och planterade. Jag kommer ihåg hur fantastiskt jag tyckte det var när det sedan började växa!

– Jag började visserligen min yrkesbana som barnskötare, men ganska snart såg jag till att det blev trädgårdsland på förskolan och försökte väcka barnens intresse för odling, säger Jane Lagerstedt.

 

Vad gör du på jobbet?

Jane Lagerstedt har ansvaret för vår stads gröna oas, Tivoliparken. Plus att hon har hand om planteringarna vid Rådhus Skåne. – Visst, det är mycket att göra, men det är samtidigt oerhört stimulerande. Det är så många som uppskattar det arbete som läggs ner på och i Tivoliparken.

Förutom alla planteringar och växter, så satsas det kontinuerligt på upprustning. Just nu håller vi bland annat på att byta bänkar och papperskorgar. Tivoliparken står sig väldigt gott i jämförelse med övriga parker i landet, säger Jane.

 

Hektiska perioder

Jane har fullt upp dagarna i ända, men extra hektiskt är det under de tre planteringsperioderna: under tidig höst, vid påsk och tidig sommar. Under höstperioden planteras mellan 20 000–23 000 lökar.

– I vanliga fall är det mycket, men under de här perioderna är det högintensivt, säger Jane Lagerstedt och skrattar. Skrattar gör hon ofta, det syns med all önskvärd tydlighet att hon trivs med sitt arbete i Tivoliparken.

– Det är ett privilegium att få vara ute och jobba och att få hålla på med ett av mina stora intressen. Lägg därtill all positiv kontakt som jag har med folk som besöker och flanerar i Tivoliparken, säger Jane Lagerstedt.

 

Synd med nedskräpning

Jane Lagerstedt ser egentligen bara en negativ sak med sitt arbete, eller snarare sin arbetsplats: nedskräpningen. – Jag får ägna ett par timmar varje dag åt att samla skräp. Den tiden kunde jag använt på ett mycket bättre sätt. I övrigt är jag mycket nöjd!

 

Smultronställe i kommunen:

Vånga, Ivö och Tivoliparken.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.