Rektor Ulrika

Ulrika Åkerberg är rektor sedan 2010. Nu arbetar hon på Centralskolan, en mångkulturell skola för årskurserna F till 6 i centrala Kristianstad. Ulrika tycker att en vanlig dag på jobbet är en ovanlig dag och uppskattar möjligheten att anpassa sin dag efter vad som händer och verksamheten.

 

 
Ulrika Åkerberg arbetar som rektor på Centralskolan.

Ulrika Åkerberg började jobba som fritidspedagog 1999 i Kristianstads kommun. Sedan 2010 är hon rektor. Nu arbetar Ulrika som rektor på Centralskolan, en mångkulturell skola för årskurserna F-6. Skolan ligger på Östermalm i centrala Kristianstad.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut som rektor?

– En vanlig dag på jobbet är alltid en ovanlig dag, ofta har jag gjort en hel del som inte fanns med i agendan för dagen. Det ger spänning till dagen! Som rektor lär du dig snabbt ”lite om mycket”, då stunden kräver det.

Som rektor arbetar du med administration, strategiska beslut, integration, möten med elever, vårdnadshavare, pedagoger och föreningar. En hel del möten innebär även samarbete med till exempel arbete- och välfärdsförvaltningen, habiliteringen och barn- och ungdomspsykiatrin.

– Sen så klart träffar jag och pratar med en hel del elever och kollegor under en dag!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är ”frihet under ansvar”. Som rektor styr jag själv min tid och anpassar min dag utifrån det som händer och de behov verksamheten har. Jag får vara delaktig i elevers och kollegers utveckling. Yrket ger många utvecklingsmöjligheter och utmaningar.

Vad gör ditt jobb roligt och meningsfullt?

– Bland det bästa som finns är när jag som chef ser en anställd eller elev växa det där lilla extra som individ – det ger en härlig känsla. Yrket ger i sig själv även en personlig utveckling då den ena dagen aldrig är den andra lik. Du utmanas alla arbetsdagar i olika situationer, vilket är givande.

Varför har du valt att jobba som rektor?

– Jag vill arbeta med människor, jag drivs av att utvecklas och se andra växa och utvecklas. Jag vill vara med och förändra och gillar att vara i förändring – ”det är tråkigt att stå still”.

Vad är det bästa med att jobba i Kristianstads kommun?

– Det bästa är de utvecklingsmöjligheter kommunen som arbetsgivare ger. Det finns många interna utbildningar som är öppna för dig som anställd, allt från IT till hälsa.

Ulrika tycker också att det bra med stödet som kommunen ger chefer och medarbetare genom till exempel företagshälsovård och HR.

Vilken utbildning har du?

– Jag har barn- och ungdomspedagogisk utbildning, d v s fritidspedagogutbildningen och rektorsutbildning. Jag har också gått kommunens utbildning Framtidens ledare och nyanländas lärande, ledarskapsutbildning och en del övriga kurser.

När du är ledig, vad gör du helst i Kristianstad då?

– Då strosar jag gärna i centrala stadskärnan eller är ute i naturen. Jag älskar att ta en joggingtur genom skogen ner till havet eller en ridtur ut i naturen. Inget slår doften av hav en tidig sommardag eller en galopp på stubbåkern i solnedgången!

Faktaruta rektor
Utbildning
Kandidatexamen med 180 hp/120 p från högskola och pedagogisk insikt som förvärvats genom utbildning och erfarenhet. Ulrika har barn- och ungdomspedagogisk utbildning, det vill säga fritidspedagogutbildningen och rektorsutbildning.
Rekryteringsbehov
Kommunen förväntas behöva rekrytera 153 chefer åren 2018-2021. 14 rektorstjänster annonserades ut 2017. 
Antal chefer i kommunen
Omkring 380 (totalt antal i kommunen, inklusive förskolechefer)

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.