Förskollärare David

– Att få arbeta med barn är ett värdefullt jobb! Tycker David som jobbat i kommunen sedan 2016 på Sommarlusts förskola.

 
Förskollärare David  Johansson på Sommarlusts förskola.

Varför blev du förskollärare?

– Det blev förskola för min del och det är ett val som jag aldrig har ångrat. Det är ett fritt jobb med ett stort ansvar och så får man träffa en massa underbara ungar på sin arbetsplats. Här trivs jag som fisken i vattnet, säger David med eftertryck.

För David var valet alltså självklart, han visste tidigt att han ville arbeta med barn och ungdomar i någon form. Efter gymnasiet vikarierande han på både fritidshem och förskola och det var under denna period han gjorde sitt val.

– Ja, det har känts så redan från början, sedan när jag väl kom upp i den åldern då jag började fundera på vad jag skulle bli när jag blev stor, säger David Johansson och skrattar.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut som förskollärare?

En vanlig dag på jobbet innebär pedagogisk verksamhet med olika aktiviteter, som matematik, svenska, naturvetenskap, skapande eller andra ämnen som finns i läroplanen för förskolan. Sen är det också dagliga rutiner med frukost, samling, lek, lunch, utelek och mellanmål. Det finns även tid avsatt både för arbetslagsplanering och enskild planering.

 

Varför ska man jobba som förskollärare?

– Ett ansvarsfullt jobb i högsta grad. Det är svårt att hitta något som är mer värdefullt än barn och jag har dessutom hand om andras barn! Ett fritt jobb med stort ansvar.

 

David är så att säga unik på sin arbetsplats

 – Ja, jag är ensam kille i personalgruppen här på Sommarlusts förskola och det var likadant för det mesta på min tidigare arbetsplats. Men det är inget jag tänker på. Jag har ett jobb som jag trivs strålande med, det är det som är viktigt för mig, säger David.

Både killar och tjejer behövs. David Johansson har ingen direkt lösning på hur man ska få fler killar att utbilda sig till förskollärare, han kan bara beklaga att det inte är fler som väljer det yrket. 

– En av mina kompisar utbildar sig till förskollärare. Han var en av en handfull manliga studenter av totalt ett hundratal. Så det har inte blivit bättre sedan jag gick min utbildning, säger David.

 – För barnens skull är det naturligtvis bra om de får träffa både kvinnor och män på förskolan. Dessutom är jag övertygad om att det blir ett mycket bättre arbetsklimat på arbetsplatser där det finns både män och kvinnor, avslutar David Johansson.

 

Favoritsysselsättning

Sedan en tid tillbaka kan David ägna sig åt en av favoritsysselsättningarna på hemmaplan också med sin son. Min son, tillsammans med gymträningen, är vad jag hinner med på min fritid, säger David.

 Smultronställe i kommunen: stranden i Yngsjö

Faktaruta förskollärare
Utbildning
Förskollärarutbildning 3,5 år på högskola
Rekryteringsbehov
Kommunen behöver rekrytera många förskollärare i framtiden, rekryteringsbehovet är stort. År 2018 till 2021 beräknas vi rekrytera 170 förskollärare. 90 förskollärarjobb annonserades ut under 2017.
Antal förskollärare i kommunen
 Ungefär 650
 
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.