Badmästare Johanna

– Ett omväxlande jobb där det händer nya saker hela tiden. Det passar mig perfekt! På badet får jag utlopp för glädjen i att lära ut, säger Johanna Englund, badmästare på Tivolibadet i Kristianstad.

Badmästare Johanna Englund Foto: Jonatan Månsson
Badmästare Johanna Englund Foto: Jonatan Månsson

Johanna Englund är en av tio badmästare på Tivolibadet. Hon berättar om ett varierat arbete, som är långt ifrån den traditionella synen vi har på en badmästare: att se till så att gästerna kan bada säkert.

– Vi har ett annat förhållningssätt till kunderna än den traditionella övervakande rollen. Vi vill kunna erbjuda gästerna upplevelser, säger Johanna.

Vägen till badmästare i Kristianstad

Johanna är utbildad på yrkeshögskola och hon provade på lite olika jobb, bland annat som vaktmästare på ABK, som vikarie på skolor och på badet i Eslöv.

– Det var så jag ville ha det. Jag kände att jag ville prova på lite olika saker och inte binda mig, säger Johanna.

Hon kände att hon trivdes där hon fick lära ut saker och när hon gått färdigt YH-utbildningen till badmästare i Kristianstad blev ett jobb som badmästare ledigt på Tivolibadet. Hon sökte och fick jobbet och det har hon inte ångrat en sekund. Jag är lite rastlös och det var först när jag kom hit, som jag kände att jag kunde trivas med en fast tjänst, säger Johanna och skrattar.

– Vi är ett väl sammansvetsat arbetslag, som har ett gemensamt mål: att utveckla verksamheten på alla våra kommunala bad. Det är högt i tak och man behöver inte vara rädd för att föra fram nya idéer om aktiviteter, säger Johanna.

Badhus i framkant

Medarbetarna på Tivolibadet arbetar för att deras verksamhet och aktiviteter ska ligga i framkant. Tivolibadet var bland annat ett av landets första badhus med så kallad aufguss (arombastu) i slutet av 1990-talet. Initiativet togs av enhetschef Per-Olof Cartbo. Seniorsauna på förmiddagar, babysim, Ladies Only och vattengympa är andra aktiviteter som badgästerna kan erbjudas på Tivolibadet.

– Vattengympa är jag själv förtjust i, säger Johanna. Jag tycker om att instruera människor och det får jag göra även när vi är ute i skolor och förvaltningar i kommunen och lär ut bland annat hjärt- och lungräddning.

Friluftsbad

På sommaren har friluftsbaden öppet, Arkelstorps-, Forsakars-, Huaröds-, Tollarps-, Vä- och Kantarellbadet. På sommaren jobbar Johanna utomhus på friluftsbaden och det tycker hon är hur kul. Cirka 500 barn går på sommarsimskola.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

Mina dagar kan se väldigt olika ut eftersom jag jobbar både morgnar, kvällar och helger. Men en vanlig morgon kan jag till exempel börja med lite städ för att sedan ha hand om receptionen och sedan avsluta dagen i varmvattenbassängen där jag leder babysim.

Vad är det bästa med att jobba i Kristianstads kommun?

Att olika verksamheter kan ta hjälp av varandra. Jag sitter till exempel med i kultur och fritids arbetsgrupp för att stärka barnens rättigheter. Det är alltid bra att få inspiration från andras arbete och arbetsplatser.

Vilken utbildning behövs för att vara badmästare?

Du behöver främst vara utbildad badbevakare. Sedan kan man efterhand gå fler utbildningar för att kunna jobba som simlärare till exempel.

När du är ledig, vad gör du helst i Kristianstad då?

När jag är ledig hoppar jag helst fallskärm på Skånes fallskärmsklubb i Everöd. Det är bästa och mysigaste stället i hela Kristianstad.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.