Arbetsledare Tekniska förvaltningen Tommy

– Jag har aldrig haft ett roligare jobb än detta! – Jag är lagledare för ett underbart team, säger Tommy Nilsson, arbetsledare för skräpplockarna i kommunens arbetsmarknadsprojekt. Den största behållningen är att bidra till självständighet.

Arbetsledare Tommy Nilsson Foto: Fredrik Persson
Arbetsledare Tommy Nilsson Foto: Fredrik Persson

Initiativtagare ren stad

Tommy föreslog insatser för personer långt ifrån arbetsmarknaden, när han satt i arbete- och välfärdsnämnden för några år sedan. Från 2017 har han fått vara med och genomföra projektet rent praktiskt. Den tek­niska förvaltning är arbetsplats för plockarna och projektet vänder sig till personer som hamnat långt ifrån arbets­marknaden. En utvärdering gjordes i maj 2019 och det positiva resultatet innebär att projektet kommer att fortgå minst året ut.

Inledningsvis får personerna i projektet en introduktion i vad som förväntas av dem på en arbetsplats.

– Vi tillåter bara svenska som språk på arbetsplatsen. Praktiskt gäller att de måste hålla tider och göra sitt yttersta – något som alla verkligen tar till sig. De är mycket stolta över sina arbeten och energiska till max, säger Tommy.

– 50 procent av personerna i projektet är i fortsatt syssel­sättning. Av dem är 37 procent i arbete och 13 procent i stu­dier, säger Tommy. Två personer har fått ferieanställning och städade stranden i Åhus sommarn 2019  och på hösten är det tänkt att 3-4 ungdomar ska städa stan på helgerna.

Sveriges renaste stad

Kristianstad har, enligt Tommy, aldrig haft en så ren stadskärna och bör vara en av favoriterna till utmärkelsen Sveriges renaste stad. Vi har inte hört något än från initiativtagarna, Håll Sverige Rent, men vi ser att de personer som är engagerade i att städa vår stad gör ett strålande arbete.

Vad gör ditt  jobb roligt och meningsfullt?

– Den största belöningen är att få se någon som får en anställning och blir självförsörjande utan bidrag. Extra roligt var det med en kille som fick jobb på ett dataföretag. Han hade sökt fler än 100 jobb utan resultat, men anställningen hos oss gav honom hjälp på traven, säger Tommy.

Den största behållningen är att bidra till självständighet. Att anställa och ge praktik till cirka 40 personer från arbete- och välfärds matchningsgrupp och omsorgen inom Lss-verksamheten. Många av dem har fått jobb: 19 har fått arbete och åtta har påbörjat utbildning. Det betyder att de inte behöver få ekonomiskt bistånd, en vinst för alla. Många arbeten har utförts som vi inte hunnit med enbart ordinarie personal. Genom att vi ökat med 40 personer som jobbar mycket bra, har arbetsmiljön blivit bättre för ordinarie personal som känner sig mindre stressade. Vi har skapat en kvalitetshöjning som är tanken med arbetsmarknadsdeltagare.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

En vanlig dag är jag mycket ute bland deltagarna. Jag deltar i möten med deltagarna om matchningar. Jag har arbetsmiljöansvaret för alla och därför har jag mycket kontakt med handledarna. Varje vecka håller vi möte med handledarna där det är min uppgift att stötta dem. Håller mig uppdaterad på arbetsuppgifter som ska utföras av deltagarna. När vi har ungdomar inne på helger så är jag delaktig i det.

Vad är det bästa med att jobba i Kristianstads kommun?

Att jobba i en kommun som vill ta ett socialt ansvar för personer som står långt från regionala arbetsmarknaden är en förmån. Känner att förvaltningens ledning och många politiker uppskattar projektet.

Vilken utbildning och tidigare erfarenhet har du?

Jag är utbildad snickare. Har fått mycket utbildningar i ledarskap och arbetsrätt eftersom jag jobbat fackligt i 46 år. Jag har arbetat på Karpalunds sockerbruk, Önnestads Lantbruksskola som fastighetsskötare och som arbetsledare för vaktmästeri. Jag har även suttit i landstingets regionråd, kultur och fritid och varit fackligt ansvarig för gröna skolorna i Kristianstads län.

När du är ledig, vad gör du helst i Kristianstad då?

Jag och min fru promenerar gärna ifrån naturum längs Helgån mot udden. En tur till Åhus med barnbarnen och köpa glass och vara på lekplatsen händer också. I Kristianstad finns många trevliga restauranger med bra mat och självklart besöker jag dem.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.