Kaffeprovning

den 5 oktober 2020 14:20

Verkligen ett helt annat sätt att uppleva kaffe på än de flesta är vana vid. Det är lätt att tro att kaffe smakar just, kaffe. När man provar olika kaffe samtidigt så upptäcker man att det är så mycket mer komplex än så.

Fotograf Joel Andersson
Fotograf Joel Andersson

Var: Östra Storgatan 33, Kristianstad
När: onsdag 4 november 2020 kl. 18.15-20.15
Anmälan/Betalning senast: onsdag 28oktober 2020 till Karisma,
karisma@kristianstad.se  
Anmälan är bindande 
Meddela om ni har specialkost.
Uppge medlemsnummer och vilken aktivitet det gäller vid bokning.
Pris: 125 kr/medlem (ordinariepris 250 kr). Sätts in på Karismas bankgiro 428-9682 eller genom vårt Swish-nummer 123 514 01 73.
Efter du har fått bekräftelse om plats. För att anmäla dig till aktiviteten måste du vara medlem i Karisma personalförening.

Inom kaffebranschen så kallar man en kaffeprovning för kopping. Det är en metod för att bedöma olika karaktärer hos ett visst kaffe. Koppningen tillåter oss att jämföra olika kaffen med varandra. När vi koppar ett kaffe får vi också en bättre förståelse för just det kaffet. När man koppar ett kaffe så letar man efter smaktoner hos kaffet och bedömmer bland annat kroppen, syra, sötma och eftersmak.

När man kopppar kaffe så smakar man på kaffet med hjälp av en sked. Det innebär att man dricker speciellt mycket kaffe under det är små mängder man får i sig. Men mängden är fullt tillräcklig för att känna hur kaffet smaker, vilket är målet med kaffeprovningen. Smaklökarna kommer vara trötta efter kaffeprovningen.

De brukar prova fyra kaffen som de har till försälning i kaffebaren. Dessutom har de alltid ett referenskaffe. Referenskaffet är alltid ett vanligt kaffe köpt i en vanlig affär för att ni ska upptäcka skillnaderna mellan vanligt kaffe och ett speciallkaffe.

Efter genomförd provning går de igenom alla kaffen ni har provat. De pratar om vilka kaffen som ni tyckte bäst om, och framför allt varför ni tyckte bäst om just det kaffet. Ni pratar om vilka smakertoner ni upptäcker under provningen. Självfallet får ni också veta vilka kaffen ni provade och mer om just dessa kaffen.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.