Öppenvården storsatsar! Familjebehandlare i olika roller sökes

Vårt arbete gör skillnad i människors vardag! Vi är cirka 7 000 medarbetare och här finns gott om utrymme för dig som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstad är nordöstra Skånes handelscentrum med 85 000 invånare, bara en timmes tågresa från storstadsområdet vid Öresund.

Om arbetsplatsen

Vi på Öppenvården Barn och Ungdom står inför vår största utveckling i historien och storsatsar genom att anställa 2 IHF team med 3 behandlare i vardera.

Prisma är en arbetsplats med mycket erfarenhet och kunskap. Vi har tillsammans skapat en tydlig enhet med givna ramar. Dessa ramar skapar frihet och möjlighet att som familjebehandlare utvecklas i sitt arbete. Vi är ett glatt gäng som är måna om varandra och tar ett stort gemensamt ansvar för arbetsmiljön.

Vår vision är att ligga i framkant behandlingsmässigt.

Beskrivning av rollerna i Teamet:
• Samordnare: Behandlare som har det övergripande perspektivet över behandlingsprocessen och driver den framåt tillsammans med övriga teammedlemmar. God förmåga att leda, entusiasmera och strukturera behandlingsarbetet.
• Familjebehandlare: Behandlare som driver behandlingsarbetet i familjen framåt. God förmåga att skapa allians med såväl föräldrar som barn samt behärskar olika familjeinriktade interventioner som är relevanta för IHF.
• Ungdomsbehandlare: Behandlare som träffar ungdom enskilt och i familjesamtal i syfte att motivera och vara delaktig i familjens förändringsbehov. God förmåga att skapa allians med ungdomar och behärskar olika beteende fokuserade interventioner

Vilken av rollerna är just DU intresserad av?

Arbetsuppgifter

Som familjebehandlare arbetar du med psykosocialt förändringsarbete tillsammans med barn, ungdomar, deras familjer och med andra för familjen viktiga personer. Arbetet utförs genom kvalificerade familjesamtal i olika konstellationer samt olika familjearbeten. Detta sker i Prismas lokaler, i familjernas hem eller annan plats.
Vårt arbete utgår alltid ifrån ett systemiskt perspektiv. Arbetet förutsätter därför ett nära samarbete med våra kollegor på myndighetsenheten som beviljar insatsen för barnet och eller ungdomen. Beredskap kommer att ingå samt oregelbunden arbetstid förekommer utifrån familjernas behov.

Du som familjebehandlare kommer att arbeta först och främst utifrån en behandlingsmodell som heter IHF (intensiv hemmabaserad familjebehandling). Vilket är en manualbaserad och utvärderad metod som vänder sig till familjer med komplexa bekymmer, med målet att barnet eller ungdomen ska kunna bo kvar hemma.

Ett helt behandlarteam bestående av samordnare, familjebehandlare och ungdomsbehandlare finns till hands för familjen. Målet med IHF är att bryta negativa mönster och exkludering och istället öka faktorer som närhet, delaktighet och ansvar. IHF är en multisystemisk behandling som har rötter både i modern anknytningspsykologi och social inlärningsteori. IHF fokuserar på relationer och beteenden vilket stämmer väl överens med övrig behandling barn och eller ungdomar och familjer får på Öppenvården Prisma.

För att lyckas med detta behandlingsarbete så kommer teamet att ha flexibel arbetstid vilket innebär att arbetstiden läggs utifrån barnen eller ungdomarna och familjernas behov. Det innebär visst kvällsarbete som exempelvis inledningen av ett ärende när motivationsarbetet står i fokus kan det bli fler kvällar för att detta sedan övergår till annan tid. Man skall vara beredd på att kunna arbeta två kvällar i veckan.

Det kommer också innebära att du som medlem i teamet har ansvar för beredskapstelefon en vecka i taget som fördelas på antalet personer i Teamet. Det nya teamet kommer att innehålla 7 personer så var sjunde vecka har man beredskap. Så att barnen eller ungdomarna och familjerna känner stödet för att fortsätta sin förändringsprocess.

Kvalifikationer

Du har socionomexamen eller annan universitet/högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer relevant. Önskvärt och meriterande är om du har någon vidareutbildning inom familjebehandling. Vidare krävs några års erfarenhet av psykosocialt behandlingsarbete med barn, föräldrar och familjer. IHF är ett manualbaserat arbetssätt vilket kräver att du är duktig på att inom givna ramar använda egna resurser för bästa resultat. Du som söker till oss har B-körkort för att enkelt kunna ta dig runt i kommunen.

Då kommunikation och dokumentation är en stor del i ditt arbete krävs god svenska i tal och skrift. Givetvis har du datorvana och hanterar Office-paketet i ditt dagliga arbete. Du har goda kunskaper i olika dokumentationssystem samt kunskap i Journal Digital.

Vi söker dig som har en öppenhet för förändring samt vilja att möta andras infallsvinklar med nyfikenhet och respekt ser vi som ett framgångskoncept. Vi vill att du har ett salutogent synsätt och en vilja till flexibla lösningar och att du utgår ifrån det system familjerna befinner sig i. Det är viktigt att du har intresse av att implementera vår nya arbetsmodell IHF.

För att lyckas i tjänsten har du förmåga att arbeta med andra människor; att lyssna, visa empati och respekt. Du är prestigelös och uppmärksammar och belönar andras bidrag.
Förmåga att skapa och bibehålla goda relationer, både intern och externt är en förutsättning för arbetet. Du samarbetar väl med personer i olika sammanhang och funktioner.

Vi lägger stor vikt vid att du kan arbeta självständigt men också samverka med andra, vara flexibel och strukturerad med kunskap/erfarenhet att driva förändringsprocesser i målformulerade behandlingsuppdrag.

Övrigt

I Kristianstads kommun tillämpar vi heltid för alla, vilket innebär att medarbetare med tillsvidareanställning har rätt till heltid och deltid är en möjlighet. Vi tillämpar rökfri arbetstid.

Har du skyddade personuppgifter skickar du in din ansökan via post märkt med titel och referensnummer. Du kan också lämna din ansökan på Rådhus Skåne. Har du frågor kan nå oss via växeln 044-13 50 00.

Har du frågor kring hur du gör din ansökan, kontakta systemets support på telefon 0771-69 36 93.

Sista ansökningsdag är 2022-08-10

Anställningsform Tillsvidareanställning
Omfattning Heltid
Antal sökande 6
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Ort Kristianstad
Referensnummer AOV-2022-23
Kontaktperson Åsa Olsson
Enhetschef
044132250
Kontaktperson Elisabeth Berg
Teamledare
044-13 60 13
Kontaktperson Marie Thalin
Teamledare
044-13 62 28
Facklig företrädare Lavdim Rushiti
Vision
0768-82 74 51
Facklig företrädare Johanna Björklund
Akademikerförbundet SSR
044-13 23 95
Sista ansökningsdag 2022-08-10