Seham, personlig assistent

Att jobba inom omsorg kan vara utmanande, menar Seham Abdullahi Yusuf som är personlig assistent. Det krävs massvis av tålamod och respekt. Samtidigt hade hon inte bytt det mot något annat i dagsläget.

Bild på en kvinna
Seham Abdullah Yusuf är personlig assistent på Kristianstads kommun.

Sehams jobb innebär att hjälpa till att få vardagen att fungera för en person med funktionsnedsättning, som då kallas brukare. En vanlig dag kan innehålla allt från väckning och hygien till kortspel och bakning. Hon hjälper till att städa inför besök, följer med till läkaren och har även fått agera frisör en gång.

– När jag var ny ville en brukare att jag skulle hjälpa henne att blondera håret. Men det blev inte blont… håret blev orange! Vi skrattade så vi grät och hon valde att ha kvar hårfärgen för att det fick henne att minnas den upplevelsen, säger Seham.

Känslomässigt arbete

Att vara personlig assistent kräver hjärtat på rätta stället, massvis av tålamod och respekt.

– Vi är deras händer och ben. Det får man inte utnyttja, säger Seham.

Vissa brukare har talsvårigheter, vissa är rörelsehindrade och vissa behöver mest få känna sig mindre ensamma. Att ta hand om personer som lever sina sista månader i livet är bland det svåraste med jobbet menar Seham. Det är svårt att se någon tyna bort och det kan bli väldigt emotionellt att bemöta de anhöriga. Att arbeta som personlig assistent är ett viktigt och energikrävande arbete som ger stor utdelning – känslomässig utdelning. Seham har tidigare jobbat på LSS-boende. Det tyckte hon också var givande, men jobbet som personlig assistent ger henne en djupare relation. Som personlig assistent får hon tid att fokusera på en persons konversationer, intressen, känslor och mål.

– Ibland känns det inte som att man jobbar. Det känns mer som att umgås med en vän,
säger Seham.

Hon har länge intresserat sig för vård och omsorg – och det blev ännu tydligare när hennes egen farmor blev dålig. Då turades familjemedlemmarna om att ta hand om henne innan hon gick bort. Därför blev valet att läsa vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet en självklarhet. Seham har efter det vidareutbildat sig genom kurser i specialpedagogik, palliativ vård och vård- och omsorgsspecialisering.

– Jag brinner verkligen för att få finnas där för människor som behöver hjälp i sin vardag, säger hon.

Nya kökskunskaper

Det är svårt att balansera ett jobb med varierande och långa pass med familjelivet, men Seham och hennes make Mohammed får det att funka. När de inte jobbar tar de gärna barnen till Leos Lekland, simmar på Tivolibadet eller strosar inne på C4 Shopping. Hemma lagar de gärna mat eller bakar – något som Seham blivit bättre på genom jobbet som personlig assistent.

– En brukare älskade att laga mat och baka, så hon lärde mig. Efter det bakar jag mycket mer med mina barn, säger Seham.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.