Katarzyna, samordnare lokalvård

Katarzyna Krzeminska-Czapla arbetare som samordnare för lokalvården i Kristianstads kommun. För tio år sedan flyttade hon från Polen men nu är Sverige hemma. På fritiden springer hon gärna i skogen i Everöd eller tar en tur med sin motorcykel.

 – Jag tycker Sverige är ett jätte­bra land. Här kan mina barn utvecklas och jag och min man har bra jobb. Det känns tryggt, säger Katarina som hon kallas av kollegorna, när vi ses i receptionen i Rådhus Skåne som är en av många lokaler hon ansva­rar för.

Katarzyna Krzeminska-Czap­la är född och uppvuxen i byn Jelna i södra Polen cirka sex mil från den ukrainska gränsen. Här utbildade hon sig till eko­nom på universitet men jobbet som revisor blev inte som hon tänkt sig.

– Jag är intresserad av mate­matik, men det passade inte mig att sitta på ett kontor åtta timmar om dagen och hålla på med kvitton och fakturor. Den sociala biten är viktig för mig och jag behöver variation, det är därför jobbet som samord­nare passar mig så bra.

Koll på läget

Det finns fyra städområden inom Kristianstads kommun och Katarzyna Krzeminska- Czapla är samordnare för ”Om­råde 2” där det jobbar cirka 35 lokalvårdare. Hon beskriver tänkbara uppgifter som kan dyka upp en vanlig arbetsdag.

– Det kan vara städmaterial som måste beställas, vikarier som behöver plockas in, en kund kanske vill ha extra städ­ning och det kan gälla nycklar eller larm. Jag känner till alla objekt väldigt väl och vet vilka behoven är.

Fast en grej med jobbet gillar hon inte.
– Jag måste gå upp klockan halv fem varje morgon efter­som jag börjar kvart i sex. Jag är en kvällsmänniska och tyck­er om att sova länge på morgo­nen, så den där rytmen kom­mer jag nog aldrig in i.

Pirogmys på fredagar

När Katarzyna Krzeminska- Czapla var gravid 2015 åkte hon och hennes man Bartosz runt i trakterna och letade ef­ter ett hus som kunde passa den växande familjen. Och fann det i Everöd.

– Direkt när vi kom till vis­ningen förstod vi att det var vårt hus. Det ligger precis vid skogen och vi gillar att bo nära naturen.

Trots att Sverige numera känns som hemma är det mycket med Polen hon saknar. Familjen så klart – mamma och pappa och de fyra småsysko­nen – men också maten.

– Jag saknar svampen, de kryddiga korvarna och piro­gerna med olika slags fyllning­ar. Jag brukar göra ost- och po­tatispiroger varje fredagskväll och våra barn, Alexandra och Oskar, älskar det.

Katarzyna Krzeminska-Czap­la har alltid hållit på mycket med sport och särskilt löpning. Så minst tre gånger i veckan drar hon på sig löpardojorna och sticker ut och springer i skogen runt husknuten.

Och känns inte det fort nog har hon en motorcykel, en Honda NC750X, redo i garaget.
– Det var min pappa som ”smittade mig” med sitt mc-in­tresset. Jag känner mig så fri på motorcykeln. Det är under­bar känsla!

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.