Johan Ferm är brandman på Räddningstjänsten. Foto: Bravissimo. Bilden är tagen för medarbetarporträtt i Uppslaget januari 2023 samt publicering medarbetare på kristianstad.se samt i sociala medier

John Ferm lever sin barndomsdröm som brandman. Han gillar att hjälpa och trivs med sammanhållningen inom räddningstjänsten.

Så länge han kan minnas har John Ferm varit intresserad av yrket som brandman.

– Jag vet inte exakt vad det var som fascinerade mig, men mina föräldrar upptäckte mitt intresse i tidig ålder när jag googlade och tittade på filmklipp från brandstationer, berättar han.

Han skrattar till:
– Jag kommer ihåg det själv, att jag kunde sitta i timmar och titta på Youtube.

John Ferm är 26 år och född och uppvuxen i Åhus med mamma, pappa och syster. Numera bor han i Kristianstad med sin sambo och arbetar sedan tre år på kommunens
räddningstjänst.
– Min familj har alltid stöttat mitt val av yrke. De kanske är oroliga ibland, men det är inget de direkt talar om eftersom de vet hur mycket detta betyder för mig, säger han.

Mina föräldrar upptäckte mitt intresse i tidig ålder för att bli brandman när jag googlade och tittade på filmklipp från brandstationer.

John Ferm

Inget får krångla

På brandstationen i Kristianstad finns 75 heltidsanställda brandmän, medan stationerna i Åhus, Arkelstorp, Tollarp och Degeberga har deltidsbrandmän. Bara en liten del av arbetstiden ägnas åt utryckningar, men då måste allt fungera felfritt. Därför ingår mycket underhåll, kontroll och reparationer av utrustning i arbetsuppgifterna, liksom övningar.

– Vi har bara 90 sekunder på oss från att larmet går tills vi ska vara i väg. Därför placerar vi stövlar och ställ ihop redan från början i skåpet så vi slipper krångla med det, säger han.

För att bli brandman krävs den eftergymnasiala utbildningen skydd mot olyckor på
två år som leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Studierna varvas med
lärande i arbete (LIA) på arbetsplatser inom kommunal räddningstjänst.

– Är du duktig och fungerar bra med laget så har du chans till fortsättning där efter examen om det finns en ledig tjänst.

Lagkänslan är stark

För att passa i yrket bör man enligt John var ganska social och mån om andra människor. Helt enkelt en snäll och omtänksam person. Men också stark.

– Det jag gillar med att vara brandman är att kunna hjälpa människor i utsatta situationer. Det krävs både mental och fysisk styrka av oss och vi måste hela tiden träna på det, säger han.

Det förekommer många tunga moment i en räddningssituation. John Ferm gillar träning och gör fyra-fem pass i veckan på brandstationens gym. Den mentala påfrestningen kan också bli extrem i svåra situationer.

– Vi är kopplade till en diakon i Svenska kyrkan om vi känner att vi behöver den hjälpen. Annars pratar vi väldigt mycket med varandra. Vi går alltid igenom allas upplevelser efter ett larm. Det är otroligt viktigt att vi pratar om det vi precis har upplevt, säger John Ferm allvarsamt. Men så skiner han upp:
– Det är det som är så fantastiskt, att vi har en enorm sammanhållning och lagkänsla. Tillsammans är vi starka. Ensam är aldrig stark i det här yrket.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?