Johan, bygglovshandläggare

Nästa gång du ansöker om bygglov kan det vara Johan Sturesson du kommer i kontakt med – en lagspelare både på fotbollsplanen och kontoret.

Johan Sturesson är bygglovshandläggare på Kristianstads kommun.
Johan Sturesson är bygglovshandläggare på Kristianstads kommun.

Inne på rådhusets fjärde våning, bredvid ett stort fönster med vy över Barbacka Kulturhus, stationen och Kvarnen, sitter Johan Sturesson. Här får han in bygglovsansökningar, granskar underlag och detaljplaner och diskuterar med sina kollegor i det öppna kontorslandskapet. Johan steg in på avdelningen för ungefär nio månader sedan och har fått lära sig mycket sen start. I  februari var det många bygglovsansökningar och flera nyanställda på avdelningen, men han fann trygghet och kunskap i kollegorna.

– Jag fick Petra, som sitter där, som mentor. Hon är jätteduktig och har lärt mig mycket här, förklarar Johan och pekar mot ett skrivbord bara några meter bort.

Föredrar kollektivtrafiken

Johan är uppvuxen i Hörja och flyttade senare till Växjö för att studera byggnadsutformning på universitetet. Därefter flyttade han till Hässleholm och jobbade knappt två år i Ljungby som bygglovshandläggare innan den långa bilfärden blev för tröttsam. Nu är det en enkel väg till jobbet i Kristianstad som gäller.

– Det funkar jättebra med tåget. Det tar mig 6–10 minuter med cykel, beroende hur bråttom man har, till Hässleholms station.

Sedan väntar en smidig tågresa och en kort promenad från Kristianstads station till rådhuset. I pandemitider, de dagar han var på plats på avdelningen, tog han bil. Men han betonar att tåget är mycket skönare.

En riktig lagspelare

Två kvällar i veckan drar Johan på fotbollsträning och på helgerna väntar ofta derbyn med laget. Fotboll är ett brinnande intresse och han förklarar att han har spelat sedan han kunde stå. Idag spelar han i division 6 i Hörja och älskar kombinationen av att röra på sig och den gemenskap som en lagsport skapar.

Johan är en riktig lagspelare på fotbollsplanen, vilket han översätter till sitt jobb som bygglovshandläggare där han värnar om ett gott samarbete med medborgarna.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.