Jenny, fysioterapeut

Jenny Mauldin har flyttat hem till Arkelstorp efter en lång sejour i USA där hon utbildade sig till sjukgymnast och skaffade familj. I dag jobbar hon som fysioterapeut på rehabiliteingsenheten i Öllsjö. På fritiden är hon lagledare för ett pojklag i Kristianstads IK.

Efter en sjuårig masterutbild­ning jobbade Jenny Mauldin som sjukgymnast i tio år på olika kliniker i Kalifornien. Skillnaden mellan att arbeta på en privat klinik i USA och att arbeta för en kommun i Sverige är stor menar hon.

– I USA hade jag mer dialog med läkarna men även tätare kontakt med mina patienter som jag träffade tre till fyra gånger i veckan. Där jobbade jag också mer med helheten och lämnade sedan över öv­ningsbiten till en assistent, sä­ger hon och fortsätter:

– Här i Sverige jobbar man mycket bredare som fysiotera­peut och det passar mig. Där var det mest ortopediska fall, här kan det vara patienter som genomgått en stroke, har KOL eller kanske lider av psykisk ohälsa. Jag gillar verkligen den variationen och lär mig hela tiden nya saker.

Vad är din drivkraft som fysioterapeut?

– Jag älskar att hjälpa människor och brinner för att göra mina patienter själv-ständiga. Det är väldigt ”satis­factory”.

Svengelska

När Jenny Mauldin pratar kas­tar hon titt som tätt in ameri­kanska ord i meningarna, trots att det är sex år sedan hon kom hem. När sönerna skulle börja skolan tyckte hon och hennes amerikanske man att det var läge att ta sitt pick och pack och lämna varma soliga Kalifornien för kalla mörka Sverige.

– Livet som förälder blir så mycket enklare här i Sverige. Man behöver inte köra barnen överallt och de kan cykla och bada när de vill. Friheten är mycket större.

Vad saknar du mest från Kalifornien?

– Jag saknar så klart det fina vädret och att allt var öppet mycket längre. Och maten och att servicen på restaurangerna var så mycket bättre.

Brinner för hockey

Men en sak är lika bra och lika stor i båda länderna. Hockeyn. Jenny Mauldin är uppvuxen i en hockeyfamilj, där hennes pappa spelade i Lerjevallens hockeylag en gång i tiden. Numera är det Kristianstads IK för hela slanten där hon är lag­ledare för Pojkar09 där hennes äldste son spelar.

– Tack vare hockeyn var det enkelt för mina söner att känna sig hemma i Sverige. De lärde sig snabbt svenska och fick många vänner.

Vem hejar du på när Tre Kro­nor möter USA?

– Då hejar familjen på Sveri­ge. Men skulle de förlora är det ju praktiskt att ha en ”back up”.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.