Ingmari, kock

Med 30 års erfarenhet i ryggen vet Ingmari Stedt hur man lagar god mat till kommunens yngsta invånare. Minikockarna trivs i Ingmaris kök. Klassikern spenatsoppa är en favorit, men om Ingmari själv får välja blir det mustiga grytor – gärna tillagade i familjens stuga i Blekinge.

Ingmari Stedt är kock på Kärnhusets förskola.
Ingmari Stedt är kock på Kärnhusets förskola.

Varför har du lagat mat i vår kommun i mer än 30 år?

– För att jag älskar att laga mat och för att jag älskar att jobba med människor, säger Ingmari.

Svaret på frågan kommer snabbt och det märks att Ingmari trivs med sitt jobb. Efter ett sommarjobb som kokerska på 90-talet har köksjobben i kommunen avlöst varandra. Sedan fem år tillbaka arbetar Ingmari som ensam kock på Kärnhusets förskola i Öllsjö och hon stormtrivs.

– Jag är så tacksam över att jag får jobba här. Det är en god stämning i huset och jag har bra
kontakt med både personal, barn och föräldrar, säger hon. 

Barnen bjuds in till köket

Och förutom matlagningen, är det just kontakten med barnen som Ingmari uppskattar mest i sitt jobb. För att involvera barnen så mycket som möjlighet i matlagningen arrangeras projektet Minikockar under några veckor. På onsdagar får ett barn på förskolan följa med in i köket, ta på sig
kockmössa och förkläde, och hjälpa till att förbereda dagens mellanmål.

– Det är jätteroligt och det får barnen att känna sig lite stora. Vi tar också alltid ett foto på Minikocken som vi sätter upp på väggen utanför, så alla kan se vem som har hjälpt till.

Nu under pandemin har projektet dock fått ligga på is och Ingmari försöker istället hitta nya vägar för att få barnen intresserade av mat. Senaste idén handlar om figursmörgåsar. Att med hjälp av
olika grönsaker skapa ansikten på smörgåsarna som sätter igång aptiten hos barnen. 

Frukt och grönt är något som ligger Ingmari varmt om hjärtat och hon försöker hela tiden komma på nya sätt att få barnen att äta mer grönt. Under luncherna finns alltid minst fem sorters grönsaker att välja på och Ingmari försöker så gott det går att säsongsanpassa inköpen.

– Jag har som filosofi att få barnen att äta hälsosammare och i alla fall få dem att smaka på nyttig mat.

Laddar batterierna i stugan

Även på fritiden tar matlagning upp en stor del av Ingmaris tid, även om det har blivit mindre sen döttrarna blev stora och flytta hemifrån. Mest mat lagas på helgerna, gärna i stugan i Blekinge som hon och sambon försöker besöka så ofta de kan.

– Stugan ligger nära både havet och skogen så det är väldigt skönt att komma dit och ladda batterierna. Nu under vintern lagar jag gärna någon mustig gryta som får stå och puttra på spisen hela dagen, avslutar Ingmari.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.