Fredrik, it-tekniker

När Fredrik Mattsson inte brottas med sladdar, virus eller programuppdateringar slår han gärna på bollar. Nya favoritsporten är squash, ett bra sätt att komma bort från skärmen och koppla både av – och ner.

Fredrik Mattsson är it-tekniker på Kristianstads kommun.
Fredrik Mattsson är it-tekniker på Kristianstads kommun.

Pandemin har kommit att påverka många yrken och Fredrik Mattssons är inget undan tag. Sedan virusets utbrott under 2020 har hans jobb som it-tekniker förändrats och han har fått en hel del nya arbetsuppgifter.

– Ärenden relaterade till videomöten och hemarbete har dominerat den senaste tiden. Att ansluta till kommunens system på distans och att få ljud och bild att fungera som det ska under möten, är utmaningar som många behöver hjälp med.

Ansvarar för programvaror

Förutom att hjälpa kommunens medarbetare med allt från installationer, leveranser och felsökningar arbetar Fredrik också med mer komplexa arbetsuppgifter från sitt kontor på Yllan i Kristianstad. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att se till att kommunens datorer har rätt version av rätt program installerat.

– Totalt finns det över 6 000 datorer i kommunen som alla måste vara uppdaterade med rätt program, ett omfattande arbete som är både kul och utmanande.

Fredrik har arbetat på kommunens it-avdelning i  över 15 år och trivs mycket bra med sitt jobb. Att kunna förena sociala kontakter med ett intresse för teknik är en kombination han verkligen uppskattar.

Jag träffar mycket folk i mitt yrke och att kunna hjälpa dem med de verktyg de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt är

Tekniskt  intresserad

Teknik kan för många upplevas som besvärligt och i dagens samhälle kan det vara svårt att klara sig utan teknisk utrustning. Fredrik menar att långt ifrån alla behöver vara experter på teknik utan att det handlar om att våga lära sig och att testa sig fram.

– Bara man lär sig en del grundläggande saker så kommer man långt. Mitt tips är att ta hjälp av personer i sin närhet och inte vara rädd för att ställa frågor, det finns inga dumma frågor.

När Fredrik inte jobbar tillbringar han gärna tid i trädgården eller lagar god mat tillsammans med sin sambo. Motion är också ett intresse och mycket tid tillbringas i squashhallen.

– Racketsporter har alltid varit av intresse och de senaste åren har det blivit squash. Jag och en kollega brukar spela tillsammans efter jobbet, det är riktigt kul.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.