Deltidsbrandman
Claes-Henrik och Martin är deltidsbrandmän i Åhus. De har ett viktigt uppdrag och bidrar till en tryggare vardag för alla som bor och vistas i vår kommun.

Martin Sjölin är deltidsbrandman i Åhus sedan tio år tillbaka. Till vardags driver han både Glassbåten och Ved & Gasol i Åhus. Claes-Henrik Lasses är IT-konsult i egna företaget IT-One och han har varit deltidsbrandman i 22 år.
När larmet går
Var tredje vecka har deltidsbrandmännen på station Åhus beredskap och det innebär att anspänningstiden är fem minuter. Det vill säga den tid det får ta innan beredskapsgruppen är på plats och klara för sitt uppdrag.
– Det är en svårslagen kombination av underbart kamratskap, spänning och möjligheten att få hjälpa människor i olika utsatta situationer. Ibland kan de vara lite pusslande för att få ihop alla bitarna, men med förstående familj och vänner så går det bra, säger Claes-Henrik.
– Det är en del uppoffringar, men det är det värt. Vi har fruktansvärt roligt tillsammans och när larmet går är det en riktig adrenalinkick, säger Martin.
Extra anspänning
Station Åhus har det ganska väl förspänt med personal, med drygt 24 deltidsbrandmän i varierande åldrar (20-65 år). Återväxten är god. I varje beredskapsgrupp i Åhus ingår en styrkeledare och fem brandmän med varierande arbetsuppgifter.
Att jobba i Åhus på sommaren när befolkningen mångdubblas är lite speciellt. Den här sommarens värme och torka med extrem brandrisk och fullsatta stränder har inneburit en extra anspänning.
– På kustnära station Åhus har vi både båt och fyrhjuling till förfogande, säger deltidsbrandmännen Martin och Claes-Henrik. Framkomligheten är viktig, för risken för olyckor, drunkning och brand vilar ständigt över sommaridyllen.
– Fyrhjulingen, som köptes in till stationen i fjol, underlättar så att vi smidigt kan ta oss fram i olika typer av terräng när larmet går, säger Claes-Henrik.
Största stationen
Station Åhus är den största av de fyra deltidsstationerna som finns i kommunen med i genomsnitt fyra larm i veckan. Med ett område som spänner från söder om Furuboda till söder om Rinkaby.
– Många av våra larm är sjukvårdslarm, där vi hjälper de drabbade i väntan på ambulans, säger Martin. Men vi åker också bland annat på trafikolyckor, bränder, översvämningar, kemikalieutsläpp och stormskador.
Täcker upp Kristianstad
– Tillsammans med station Kristianstad är vi totalt fem stationer som utgör räddningstjänsten i kommunen. Åker station Kristianstad ut på något resurskrävande larm så täcker deltidsstationerna upp, säger Claes-Henrik.
FAKTA
Kommunens deltidsbrandkårer finns i Arkelstorp, Degeberga, Tollarp och Åhus. Den som blir antagen får betald utbildning och deltidsanställning i kommunen. Är du intresserad av vad som krävs för att bli deltidsbrandman?
Läs mer och ansök
Bor du och har din ordinarie arbetsplats i antingen Degeberga, Arkelstorp eller Tollarp? Tycker du att det verkar spännande och intressant att arbeta som deltidsbrandman? Ansök
Läs gärna mer om hur det är att vara deltidsbrandman på http://blideltidsbrandman.nu/ en informationsportal från Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).