Armin, undersköterska

Armin Alic ser det som ett viktigt uppdrag i sitt liv att finnas till för andra, både som pappa till sin lilla ettåring och som undersköterska på vård- och omsorgsboendet i Tollarp.

Armin Alic är undersköterska på Kristianstads kommun.
Armin Alic är undersköterska på Kristianstads kommun.

2015 tog Armin Alic studenten från Plusgymnasiet, som nu är Drottning Blankas Gymnasieskola. När skolan var över började arbetslivet direkt. Han arbetade som timanställd inom hemtjänsten och som undersköterska på hjärtavdelningen på CSK i ett par år, innan han blev sugen på förändring. Då fick han i stället jobb som telefonförsäljare. Men omsorgshjärtat bankade hårt och efter drygt ett år var han tillbaka inom omsorgen. Den här gången som undersköterska på Björklunden i Tollarp, där han arbetar idag.

På Björklunden finns fyra avdelningar med tio lägenheter på varje avdelning. Armin arbetar på avdelningen Lärkan tillsammans med sju andra kollegor i blandade åldrar. De flesta som bor på hans avdelning är rätt pigga och behöver inte så mycket omvårdnad utan oftast enklare stöd. Amir och hans kollegor ser till att de äter, duschar, får social samvaro och bara mår på ålderns höst. De spelar bingo, hjärngympar, lyssnar på musik och får ibland besök av en kör.

– Nu till sommaren blir det mer utomhusaktiviteter, som grillning, säger Amir.


Känslosam vardag

Vissa skift är mer utmanande än andra, som när någon blir sämre eller går bort. Armin
förklarar att han alltid försöker ha en professionell relation till de boende för att visa respekt mot sitt jobb, de boende och deras anhöriga. Professionaliteten handlar också om att kunna hantera dödsfall. Men vissa gånger är det svårt att inte bli påverkad, även för honom.

– Här fanns till exempel en äldre man som jag fick en väldigt fin relation till, säger Armin.

Med värme berättar han om mannen, som hade ett härligt barnasinne och var en riktig
skojare. När han gick bort kändes det riktigt jobbigt. I efterhand kan Amir ändå glädjas åt att han fick vara en stor del av mannens sista år i livet.

Framtidsdrömmar

I framtiden vill Armin göra ännu mer inom vården och har planer på att vidareutbilda sig till ambulanssjukvårdare. En annan dröm är att köpa ett hus i Tollarp tillsammans
med sambon Erika. Det hade underlättat pendlingen till jobbet, men också gett mer utrymme för lek och bus utomhus med sonen som är drygt ett år. I sommar går Amir på pappaledighet.

– Jag ser fram emot att stärka relationen ännu mer med honom och mot att få vara med i inskolningen, säger han.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.