Anna, kart- och mätingenjör
Mätningsingenjören Anna Moberg omger sig av kartor både på jobbet och fritiden. På arbetsplatsen på lantmäteriavdelningen analyserar hon gamla analoga och skapar nya digitala kartor. På sin lediga tid är det orienteringskartor som gäller.

– Jag tycker att jag har världens bästa jobb. Ena dagen är jag vid havet, andra i skogen. Jag är lika ofta på kontoret som ute i fält. I mitt arbete blir det väldigt tydligt vilken variation av naturupplevelser Kristianstads kommun erbjuder, säger Anna Moberg och fortsätter:
– Jag hamnar också på platser som jag aldrig kommit till annars och träffar människor, särskilt från den äldre generationen, som vill berätta om platsens historia. Det blir många fina möten.
Fann sin grej på ett vägbygge
Anna Moberg är född i Borås och bodde där tills hon som 23-åring tog sitt pick och pack och flyttade till Kristianstad för att studera till kart- och mätningsingenjör på högskolan.
– Efter gymnasiet jobbade jag som mätningsbiträde på ett vägbygge mellan Varberg och Borås. Det var något som fångade mig där. Jag tror det var kombinationen mellan matematik och teknik, samtidigt som det var ett fritt jobb där det hela tiden hände saker. Så jag kände mig trygg i mitt val.
2002 blev hon anställd på Kristianstads kommun där hon nu alltså varit i precis 20 år.
– Det har hänt mycket på teknikområdet under dessa 20 år. Bland annat användning av GNSS-teknik (mätning med hjälp av satelliter, i vardagligt tal GPS). Mina arbetsuppgifter har blivit bredare och mer komplexa och som medarbetare är vi mer delaktiga i planering och verksamhetsutveckling än tidigare.
En sport för alla
Anna Moberg och hennes familj bor i Knislinge i ett gammal tegelhus från 1913. Det var mycket för husets skull de flyttade dit, men också för att ha skogen runt hörnet då de gillar att vara ute i naturen. Det var i skogarna de kom i kontakt med orienteringsklubben FK Göingarna.
– Jag och min man började som vuxna nybörjare när vår äldsta dotter började orientera. Som det ofta blir, har barnen nu slutat, men vi har blivit kvar. Numera är det mest mannen som springer och jag hjälper till med kommunikationen i klubben.
– Det som är så bra med orientering är att alla kan tävla samtidigt på sin nivå. En äldre duktig orienterare väljer kanske en kort bana med svår orientering och en som är duktig på att springa kan välja en lång bana med lättare orientering.
Anna Moberg beskriver sig själv som en kartnörd som alltid fascinerats av kartor och hon går särskilt igång på att leta upp gamla gränsmarkeringar mellan fastigheter.
– Då känner jag mig som en detektiv där gamla kartor ska matchas med verkligheten. Det blir som en spännande skattjakt!