Andreas, ekonom

På dagen arbetar Andreas med fakturor, kalkylark, redovisning och ekonomisystem. På kvällen kommer han hem till en hel gård med djur – men inte de gårdsdjur du trodde.

Andreas Wimhed är ekonom på Kristianstads kommun.
Andreas Wimhed är ekonom på Kristianstads kommun.

Andreas Wimhed arbetar på redovisningsenheten på kommunen, ett jobb han haft sedan augusti 2010. Han förklarar att eftersom hans tjänst ständigt förändras och utvecklas så har det varit väldigt givande 11 år, med undantag för pandemin.
– Jag gillar inte distans. Man kommer ifrån gemenskapen, säger Andreas.

Han berättar att hans arbetsdagar är både väldigt lika varandra och samtidigt alltid olika. Arbetsuppgifter kan vara likartade, men hur de hanteras kan alltid ses över. I dagsläget arbetar han mycket kring redovisningsenhetens ekonomisystem.

Fika med Timbuktu

Tillsammans med sin son bor Andreas på en stor släktgård utanför Hammar. Gården var från början hans gammelmorfars och har sedan köpts tillbaka in i släkten. Gården består av flera byggnader, bland annat ett boningshus där Andreas och sonen bor och en länga där Andreas föräldrar driver ett eventföretag.
När han var yngre drev hans pappa eventföretaget Nöjesmagasinet, där Andreas själv hamnade i flera minnesvärda situationer – något han insett först nu.
– Jag önskar jag tagit mer vara på de stunderna. Jag har fikat med Timbuktu och snackat med Mustasch, men då brydde jag mig inte särskilt mycket, berättar han.

Annorlunda gårdsdjur

På gården bor också ett helt zoo. Andreas, börjar skratta när han inser att han tappat räkningen över hur många djur som numera bor på gården.
– Det började med att sonen ville ha kräldjur sen bara fortsatte det, säger han.

Han räknar upp majsormar, stäppvaraner, skäggagamar, kameleonter, grå jako, nymfparakiter, undulater, aror, några hundar och några åsnor – bara för att nämna några. Åsnorna fungerar utmärkt som betesdjur på gårdens marker, förklarar Andreas.
Det märks tydligt att djur har en varm plats i hjärtat.
– Djur är så ärliga. Det är så tydligt om de tycker om dig eller inte. Rak kommunikation.

Renoveringsprojekt, alla djur och deras behov, familj – Andreas har minst sagt ett alldeles särskilt liv. Han förklarar att det krävs variation när man arbetar stillasittande med siffror.
– Det krävs lite galen fritid för att balansera arbetslivet!

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.