André, anläggare

När André Karlsson tog studenten 2020 från bygg- och anläggningsprogrammet på Wendesgymnasiet hade flera arbetsplatser anställningsstopp. Pandemin slog hårt mot många branscher. Men genom Matchningsgruppen, ett arbetsmarknadsstöd hos Kristianstads kommun, fick André komma ut i arbetslivet.

Bild på person framför en traktor.
André Karlsson är anläggare på Kristianstads kommun.

Matchningsgruppen i Kristianstad vill ge ungdomar inblick i yrkeslivet och ge arbetslivserfarenhet. Genom att erbjuda praktik eller provjobb hoppas kommunen inspirera till arbete och utbildning inom kommunala yrkesområden. André Karlsson tog chansen. Han hamnade på tekniska förvaltningen och fick under två månader prova allt möjligt; verkstad, rörläggning, parkskötsel, snickeri och stensättning. Efter sina två månaders provjobb fick han två månaders vikariat och sedan en anställning som anläggningsarbetare på kommunen. Men det var faktiskt inte vad han var utbildad till från början.

Hammaren på hyllan

Under första året på bygg- och anläggningsprogrammet på Wendesgymnasiet får eleverna prova på arbetsuppgifter inom olika bygg- och anläggningsyrken. De får testa snickeri, plåtslagning, anläggning, måleri och maskinhantering. André valde att fokusera på snickeri de sista två åren, men livet hade andra planer för honom och han valde att byta bana. I dag är han nöjd med sitt jobb som anläggningsarbetare för kommunens vatten och avlopp.

– Det är ett intressant arbete. Man har inte vetat så mycket innan. Hur går det till och
vad finns i marken under oss?

André betonar vikten av att gräva genomtänkt för att gropar inte ska rasa över en. Hans arbetsdagar börjar oftast kring sju på morgonen och slutar fyra på eftermiddagen. Under dagen kör han olika maskiner, gräver, fraktar bort gammalt och lägger nya rör.

– Jag gillar att få vara med hela vägen från start till slut. Det är ett väldigt omväxlande arbete på det viset, säger André.

Mellan dagens arbetsuppgifter blir det oftast frukost, lunch och eftermiddagsfika med härligt snack.

– Jag har bra kollegor. Det gör väldigt mycket, särskilt när man är ny.

Ett aktivt utomhusarbete

Att jobba som anläggningsarbetare kräver att man orkar hålla i gång hela dagen och tycker om att jobba utomhus.

– När solen kikar fram är det som härligast att arbeta, säger André.

Men ibland överraskar vädret. När regn eller annat väder försvårar arbetet kan arbetslaget välja att flexa sin arbetstid och kan sluta lite tidigare en dag för att jobba ihop den tiden senare.

Lämnar Vä för centrum

I dagsläget bor André i Vä tillsammans med föräldrarna, men planerar att köpa en lägenhet inne i Kristianstads centrum. Och jobbet som anläggningsarbetare kommer han att fortsätta med.

– Jag har fått flera erbjudanden från snickare, men jag trivs här på anläggning, säger han.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.