Vintertid är örntid i Vattenriket

Uppdaterad:den 16 januari 2020 11:38Arkiverad

Det är gott om örnar i vinter. I början på januari räknade Nordöstra Skånes fågelklubb cirka 75 havsörnar i Bromölla och Kristianstads kommuner. Det är den näst högsta noteringen sedan räkningarna började på 1970-talet.

Foto: Patrik Olofsson
Foto: Patrik Olofsson

Med ett vingspann på över två meter är havsörnen vår största rovfågel. Under 1900-talet var den nära att utrotas på grund av jakt och miljögifter. Tack vare fridlysning, stödmatning och minskad påverkan av miljögifter har stammen kommit tillbaka

Rekordåret för havsörnar var 2015 då fågelklubben räknade 80 individer. I fjol rapporterades 69-74 havsörnar och i år 75. För kungsörnen är läget besvärligare. Den är inte uppe i ett antal som krävs för att säkra populationen. Vid årets räkning såg fågelklubben sju kungsörnar.

Flera par havsörnar häckar i Vattenriket och totalt brukar ett fyrtiotal individer hålla till i området. På vintern samlas havsörnar från andra områden till Vattenriket för att här finns gott om mat när tiotusentals gäss och andfåglar samlas i våtmarker och vattendrag.

Skåda örn i Vattenriket

I Vattenriket finns flera ställen med goda chanser att se havsörnar. De flyger ofta över centrala Kristianstad. Titta upp när du är i stan! Andra bra spaningsplatser är Lerduvetornet vid Araslövssjön, Håslövs ängar, Utemuseum Åsum och längs Linnérundan.

Vid Egeside finns ett bokningsbart gömsle för örnskådning och fotografering.

Det finns många spännande örn-aktiviteter i vårt närområde, du hittar dessa på Kristianstads Vattenrikes webbsida - se länken under relaterad information.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.