Delar av vuxenvården har flyttat

Uppdaterad:den 6 september 2018 15:14Arkiverad

I sommar flyttade delar av vuxenvården till nya lokaler. Kriscentrum, Carpe Diem och Bostad Först är några av de verksamheter som nu finns i det renoverade Hagahuset, nära Heliga Trefaldighets kyrka. Huset som fått sitt namn efter fastighetsägaren Haga Fastighetsförvaltning.

En av ingångarna till nya Hagahuset på Västra storgatan.
Välkommen till våra nya lokaler på Västra storgatan.
De speciella fönstren ger sin charm till huset.
De speciella fönstren ger sin charm till huset.

De verksamheter som du nu hittar i nya Hagahuset är; Carpe Diem, Case Manager, Bostad Först, Kriscentrum, Brottsofferjouren Nordöstra Skåne och psykiatrisamordnaren. Dessutom hittar du två av våra enhetschefer i huset.

De nya lokalerna ligger på Västra storgatan 4-6, intill det nya församlingshemmet vid Heliga Trefaldighets kyrka. Ingång sker från tre olika entréer beroende på vilken verksamhet du ska besöka. Huset består av tre äldre hus som ny renoverats och anpassats efter verksamhetens behov. Husets äldsta delar är från 1600 och de nyaste 60-70-tal. Huset har tidigare använts som församlingshem.

Ljusa och fina rum till gruppverksamheten på Carpe Diem

Jaakko Järvenpää jobbar som drogterapeut på Carpe Diem och har precis kommit tillbaka efter semestern. Han hann precis flytta in innan ledigheten och är nöjd med sin nya arbetsplats.

– Vi är mycket nöjda. Det är roligt att jobba i ett hus med historia. Besökarna tycker att det är tyst, säger Jaakko och skrattar. De är vana vid larmet i de gamla lokalerna intill Snapphanevägen.

Förhoppningsvis vänjer sig besökarna vid lugnet på Västra Storgatan. I den gamla församlingssalen har Carpe Diem fått ett stort fint rum med kök och en soffgrupp för besökarna och ett rymligt samtalsrum. De runda fönsterna med stjärnor skapar en speciell känsla i rummet.

–Här äter vi tillsammans med våra deltagare fyra dagar i veckan och har samtal i grupp, säger Jaakko.

Kriscentrum utvecklar sitt arbete med våldsutövare

Michael af Geijersstam Ottow, enhetschef på Kriscentrum visar runt. Det nya huset är helt i linje med Kriscentrums ambition om att utöka arbetet med våldsutövarna.

–Kriscentrum får två entréer. En där de som bär ansvar för våldet går in för samtal och en där de som utsätts för våld, ofta kvinnor och barn, går in, säger Michael.

Det blir separata väntrum och en av entréerna delas med Brottsofferjouren.

Lång flyttprocess

Flytten har planerats i minst två år. Sabina Kullberg, teamledare inom vuxenvården var med när processen startade 2016. Det har varit en lång process berättar hon men att det har känts bra hela tiden.

–Det har känts tryggt och som att det kommer att ske tillslut även om processen har gått ganska långsamt.

John Luftberg, platschef för ombyggnationen, håller med om att samarbetet fungerat bra och att bygget höll tidsplanen fram tills i slutet.

–Arbetet har varit dynamiskt och vi har kunnat ta snabba beslut. Det gynnar både driften och relationen framåt, säger John Luftberg.

Fakta

Hagahuset är 3000 kvadratmeter stort och består från början av tre huskroppar som anpassats för att passa den nya verksamheten.

De tre entréerna har olika adresser; Västra Storgatan 4, 6 och 6B.

Personalen kan ta sig mellan de tre husen medan besökarna får gå utifrån och in.

Huset har tre ingångar.
Huset har tre ingångar.                                                                       
Carpe Diem har fått lustiga och ljusalokaler i det gamla församlingshemmet.
Carpe Diem har fått luftiga och ljusa lokaler i det gamla församlingshemmet.
Här tas våldsutövare emot för samtal och behandling.
Här tas våldsutövare emot för samtal och behandling.
Vissa av samtalsrummen är inredda speciellt för att ta emot barn och deras föräldrar.
Vissa av samtalsrummen är inredda speciellt för att ta emot barn och deras föräldrar.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.