Vattna med omsorg

Uppdaterad:den 7 juni 2021 12:11Arkiverad

I sommarvärmen går det åt stora mängder dricksvatten runt om i kommunen. Om man bevattnar smart och med omsorg så kan vi undvika bevattningsförbud.

Mycket av det vatten som används till bevattning under dagtid dunstar bort.
Mycket av det vatten som används till bevattning under dagtid dunstar bort.

Det blev snabbt högsommarvärme i stora delar av Sverige och det går åt stora mängder vatten till bevattning, bassänger och annan vattenlek. Kristianstad har god tillgång på dricksvatten, men däremot så finns det tekniska begränsningar i vattenverken. Det gör att det under varma dagar kan vara svårt att producera så mycket dricksvatten att det räcker till. Särskilt mycket vatten går det åt i Åhus där vattenverket producerar vatten för full maskin under sommarsäsongen.

- I nuläget behöver vi inte gå ut med bevattningsförbud, men ökar användningen ännu mer så kan vi snabbt behöva göra så. Det är samma situation på alla vattenverken runt om i kommunen, säger Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.

En ny lågreservoar har redan byggts på Åhus vattenverk och inom ett par år kommer en ny överföringsledning från Gärds Köpinges nya vattenverk också att vara på plats för att stötta upp vattenförsörjningen under sommarsäsongen.

- Oavsett om vi har teknisk kapacitet eller inte så är det alltid bra att använda dricksvatten med stor omsorg - särskilt under sommaren, säger Henrik Wester.

Tips på effektiv och omsorgsfull bevattning

 • Bevattna på kvällstid
  Vatten som används till gräsmattor på dagtid dunstar till stor del och ger endast begränsad effekt.
 • Bevattna begränsad tid
  Låt inte bevattningen stå på under hela natten. När det bildas pölar rinner det till slut bara ut på asfalten intill tomten och ut i brunnarna.
 • Använd droppslangar till rabatter
  Droppslangar använder avsevärt mindre vatten än vattenspridare och varje droppe kommer jorden till godo. Glöm inte att stänga av den när jorden är genomfuktig.
 • Använd vattenkanna till blommor och buskar
 • Vattna på jorden, inte på bladen
  Stor del av vatten som landar på växterna dunstar. Vattna på jorden där vattnet gör nytta.
 • Investera i teknik
  I detaljhandeln finns effektiva styr- och reglerutrustningar för tomtbevattning som använder både fuktsensorer och tidsstyrning för att använda mindre vatten på ett effektivt sätt.
 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.