Vattna med omsorg

den 26 juni 2020 11:41Arkiverad

I sommarvärmen går det åt stora mängder dricksvatten runt om i kommunen. Om man bevattnar smart och med omsorg så kan vi undvika bevattningsförbud.

Mycket av det vatten som används till bevattning under dagtid dunstar bort.
Mycket av det vatten som används till bevattning under dagtid dunstar bort.

Nu är det högsommarvärme i stora delar av Sverige. Då går det åt stora mängder vatten till bevattning, fylla bassänger och till annan vattenlek. Det har medfört att många kommuner har behövt gå ut med bevattningsförbud för att dricksvattnet ska räcka till. Kristianstad har god tillgång på dricksvatten, men däremot så finns det tekniska begränsningar i vattenverken som gör att det under varma dagar kan vara svårt att producera så mycket dricksvatten att det räcker till. Särskilt mycket vatten går det åt i Åhus där vattenverket producerar vatten för full maskin under sommarsäsongen.

- I nuläget behöver vi inte gå ut med bevattningsförbud, men ökar användningen ännu mer så kan vi snabbt behöva göra så, säger Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.

Just nu pågår det flera projekt på kommunen för att förstärka vattenförsörjningen till Åhus. Bland annat kommer en ny lågreservoar byggas på Åhus vattenverk och inom ett par år kommer en ny överföringsledning från Gärds Köpinges nya vattenverk också vara på plats.

- Oavsett om vi har teknisk kapacitet eller inte så är det alltid bra att använda dricksvatten med stor omsorg. Särskilt under sommaren, säger Henrik Wester.

Tips på effektiv och omsorgsfull bevattning

 • Bevattna på kvällstid
  Vatten som används till gräsmattor på dagtid dunstar till stor del och ger endast begränsad effekt.
 • Bevattna begränsad tid
  Låt inte bevattningen stå på under hela natten. När det bildas pölar rinner det till slut bara ut på asfalten intill tomten och ut i brunnarna.
 • Använd droppslangar till rabatter
  Droppslangar använder avsevärt mindre vatten än vattenspridare och varje droppe kommer jorden till godo. Glöm inte att stänga av den när jorden är genomfuktig.
 • Använd vattenkanna till blommor och buskar
 • Vattna på jorden, inte på bladen
  Stor del av vatten som landar på växterna dunstar. Vattna på jorden där vattnet gör nytta.
 • Investera i teknik
  I detaljhandeln finns effektiva styr- och reglerutrustningar för tomtbevattning som använder både fuktsensorer och tidsstyrning för att använda mindre vatten på ett effektivt sätt.
 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.