Välfylld adventshelg

Uppdaterad:den 6 december 2019 16:28Arkiverad

Det är mycket på gång i advent! Helgen i Kristianstad bjuder på massor av musik, luciakröning och premiär för ett tomtelopp genom stan. Söndagens Fattigmanskonsert i Heliga Trefaldighet är för många en kär tradition. I både Åhus och Tollarp blir det julskyltning och annat kul på söndagen.

Luciatåg i mörker.
Många lucior har krönts i Heliga trefaldighetskyrkan genom åren. På lördag står 2019 års lucia på tur.

Ingen behöver känna sig sysslolös den här helgen. Massor av juliga evenemang avlöser varandra i Kristianstad och omgivningen.

Redan på fredagskvällen inleds det med Kristianstads musikklassers luciakonsert i Kulturkvarteret kl. 18.30. Musikklasserna fortsätter sedan med ytterligare två konserter på lördagsmorgonen. Lördagskvällen i Kulturkvarteret präglas kanske inte så mycket av julstämning, men nog lär det bli stämning och ett efterlängtat återseende för många när Kristianstadsbandet Dark Continent intar scenen, supportade av Yellow Lane.

Tomteparad

På lördagsförmiddagen är det premiär för Tomterace Kristianstad, där tomteklädda deltagare kan springa eller promenera genom centrum i ett välgörenhetslopp som arrangeras av Rotary och Handelsstaden med start och mål på Lilla torg.  Från klockan 10 går det att anmäla sig och hämta ut tomtedräkten och klockan 11.30 går starten. Inför starten blir det musik av Jocke & Matte, lekar med Tobbes event och uppvärmning med Friskis och Svettis på torget.

På Café Miró på Regionmuseet bjuder kommunala musikskolans elever på julmusik  från kl. 12. Mellan kl.13 och 15 kan den som vill göra en egen liten julfilm med stop-motion-teknik få vägledning och hjälp att göra det på museet. Dessutom är förstås utställningarna på Regionmuseet och Konsthallen öppna att gå runt i.

Tomtarna får avlösning på Lilla torg av Kristianstads lucia, som kommer med hästkortege till Lilla torg ca kl 14. Det hästdragna luciatåget med följe av musikskolans fackeltåg startar från Söderportgymnasiet kl. 13 och rör sig genom stadskärnan före framträdandet på Lilla torg. De fortsätter senare till Heliga Trefaldighetskyrkan, där det hålls högtidlig luciakröning kl. 16

På lördagen kl. 13 leder historikern Peter Rosengren en historisk vandring med fokus på dolda spår från det förflutna i husfasader i innerstaden. Vandringen börjar mitt på Stora Torg och avslutas en timme senare vid Nostalgia Coffee House vid korsning Södra Kaserngatan/Östra Storgatan.

Klockan 14.00 samma dag gästspelar Teater Sagohuset på Kulturhuset Barbacka med familjeföreställningen Pojken och stjärnan, som passar från 5 år och uppåt.

Den konstintresserade kan söka sig till Wendesområdet i Norra Åsum där ArtQueen Rebecca Salomonsson bjuder in till Art Night på lördagen. Konstnatten i Art Castle börjar redan kl 10 på förmiddagen och fortsätter till midnatt. Besökarna kan både titta på konst och prova att skapa sin egen konst.

Musik och natur på söndagen

Den traditionella Fattigmanskonserten, som brukar fylla Heliga Trefaldighetskyrkan, hålls på söndag den andra advent kl. 18.  I mer än 80 år har kommunen och församlingen samarbetat om en välgörenhetskonsert i Heliga Trefaldighetskyrkan inför jul. Artister ställer upp utan kostnad och kollekten går till kyrkans arbete bland utsatta i Kristianstad. Kristianstads lucia inleder och följs av jazziga toner från Wine and Roses och solosång av Cesar Minguet. Dessutom medverkar Kristianstads stadsmusikkår och Allökören.

Naturum Vattenriket bjuder på både naturupplevelser och musik i helgen. Både lördag och söndag är barn i vuxet sällskap välkomna till julpyssel med nötter, kottar och annat naturligt pysselmaterial. Det är bara att droppa in mellan kl.11 och 16. På söndagsmorgonen kl. 10 tar fågelkunnige Evert Valfridsson ledningen för den sex kilometer långa vandringen runt Linnérundan, där alla är välkomna att delta. På eftermiddagen fylls naturum av sköna toner när kören Trekvart sjunger in julen vid två föreställningar kl. 15 och kl. 17.

På Regionmuseet blir det boksläpp av boken ”Salaam Sverige! – människoöden i vår tid” på söndagen kl. 13.

Filmmuseet visar kl. 14 barn- och familjefilmen Niko – på väg mot stjärnorna, om en liten renpojke som rymmer för att hitta tomtens renar. Biljetterna är gratis och kan; så länge de räcker, hämtas ut i Regionmuseets reception i förväg.

Jul i Åhus och Tollarp

I Åhus blir det julskyltning och julmarknad hela vägen från Gärdskan till torget med avstickare i på Absolut Home på söndag. Julfestligheterna i Åhus inleds med gudstjänst i den nyrenoverade kyrkan kl. 11 och därefter håller butiker och marknadsstånd öppet mellan kl. 12 och18.

I Tollarp blir det också julskyltning i byn. Mellan kl.14 och18 håller Lions julstuga med knallar och lotterier på Vinterlust, där Tollarps lucia presenteras 17.45

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.