Unga plåtslagare vill till SM

Uppdaterad:den 24 januari 2018 16:11Arkiverad

I dag gjorde skånska plåtslagarelever upp om vilka som ska få tävla i SM för unga plåtslagare den 27 april. På Wendesgymnasiet kämpade elever från olika skolor i Skåne hela dagen med sin tävlingsuppgift. I mitten av februari avslöjas vilka de sex SM-finalisterna blir.

Skånska plåtslagarelever tävlade under onsdagen om finalplatser vid SM för unga plåtslagare.
Skånska plåtslagarelever tävlade under onsdagen om finalplatser vid SM för unga plåtslagare.

Wendesgymnasiets elever har flera gånger varit framgångsrika i tävlingen. Förra året placerade sig Axel Nyström på en hedrande fjärdeplats i SM-finalen.

Mellan den 23 och 26 januari pågår uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri över hela landet. Drygt 110 plåtslagerielever från 23 av landets olika gymnasieskolor kämpar om sex finalplatser.

I över 30 år har SM för unga plåtslagare varit ett givet och årligt inslag för plåtslagerielever som närmar sig studenten. I år är det 113 kandidater som ställer upp i kampen om SM-medaljerna.

Beräkningar, problemlösning och känsla

Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsade till sex timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften utförs i lackerad förzinkad stålplåt och momenten ingår i byggnadsplåtslagarens vardag. Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver god kunskap om matematiska beräkningar, materialkännedom, problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Den exakta uppgiften är hemlig fram till tävlingsdagen.

Final under Yrkes-SM i Uppsala

Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De sex unga plåtslagare som har presterat bäst, gör upp om medaljerna i årets SM-final. Finalen genomförs på Yrkes-SM i Uppsala den 27 april.

De sex SM-finalisterna tillkännages och publiceras den 16 februari på www.smup.se

Stor efterfrågan på utbildade plåtslagare

Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet. Det är ett yrke med goda framtidsutsikter. I Skåne finns utbildningen bara i Kristianstad, Malmö och Helsingborg. På Wendesgymnasiet är plåtslageri en valbar inriktning på bygg- och anläggningsprogrammet. Den 15 februari är sista datumet för den som vill ansöka till utbildningen i höst.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.